Svenskt slakteri flyttar till Polen
För att klara konkurrensen från importköttet flyttar Swedish Meats nästa år ytterligare produktion utomlands. Företaget investerar 25 miljoner kronor i en ny styckningsanläggning i Polen. Redan i år startar slakterijätten produktion av bacon avsett för den svenska marknaden i polska Swinoujcie.
— Redan nu produceras bacon för Coop av Skånekött i Polen. Vi vill öka produktionen och ska producera EMV-bacon även för andra butikskedjor. Vi är tvingade att flytta utomlands eftersom det inte är tillräckligt lönsamt att producera i Sverige. I Polen ligger lönen för personalen på i snitt 35 kronor per timme. Vi har investerat 30-35 miljoner i en ny anläggning, säger Peter Rasztar, koncernchef för Swedish Meats.
Exporteras vidare
Men redan nästa höst ska ännu en anläggning stå klar och företaget investerar ytterligare 25 miljoner kronor. Vid denna ska svensk skinka styckas för vidare export till England och Italien.
- Köttet lämnar Ystad med båt klockan 23 på kvällen. 6.30 är det framme i Swinoujcie. Vi menar att detta är en bra logistik.
Men efter detaljstyckning skickas köttet vidare.
— På det här sättet blir det lönsamt att förädla köttet. Vi får helt enkelt bättre betalt för köttet om vi gör på det här sättet. Det kött som vi exporterar till Italien blir bland annat parmaskinka där. Det är mycket troligt att en del av parmaskinkan sedan kommer tillbaka och säljs i svenska butiker.
För att klara kraven på livsmedelssäkerhet och hygien har närmare 50 polacker under ett års tid arbetat vid en styckningsanläggning i Skåne.
— Det var ett krav från oss att vissa som ska jobba vid anläggningen i Polen ska känna till de svenska förhållandena. Runt 100 personer kommer att anställas vid den nya anläggningen, säger Peter Rasztar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!