Svensken fattig men lycklig

Svenskar över 50 år mår bra och jobbar mycket. Men de är också fattigast i Europa och ligger i topp när det gäller andelen förtidspensionärer.Det visar en studie av 23 000 personer från tio länder.

Svenskar över 50 år har god hälsa men små förmögenheter. Många arbetar, men många är också förtidspensionerade. Det visar en omfattande studie i tio europeiska länder. Anders Klevmarken, professor i ekonometri vid Uppsala universitet, leder den svenska forskningsgruppen.

Svenskar över 50 år har god hälsa men små förmögenheter. Många arbetar, men många är också förtidspensionerade. Det visar en omfattande studie i tio europeiska länder. Anders Klevmarken, professor i ekonometri vid Uppsala universitet, leder den svenska forskningsgruppen.

Foto: Björn Ullhagen

Uppsala2005-05-27 00:00
Hur står det till med med hälsan och ekonomin för européer över 50 år?
Den frågan försöker omkring 120 forskare från olika discipliner ta reda på i ett EU-finansierat projekt. En första kartläggning som omfattar tio länder visar på stora skillnader.
Svenskarna har exempelvis de minsta förmögenheterna av alla i studien. Det beror huvudsakligen på att svenskar har små tillgångar i fastigheter, enligt Anders Klevmarken, professor i ekonometri vid Uppsala universitet och projektledare för den svenska delen av studien.
— Många svenskar hyr sin bostad och de som äger sin bostad belånar den mer än snitteuropén, förklarar han.

Riskfyllt sparande
Trots de begränsade tillgångarna har svenska hushåll valt en ganska riskfylld sparstrategi. Över 30 procent av de finansiella tillgångarna är placerade i aktier eller aktiefonder, en nivå som endast har sin motsvarighet i rika Schweiz. De andra länderna har mindre än 20 procent av sina placeringar i riskfyllda tillgångar.
— Svenska hushåll är väldigt beroende av marknadsutvecklingen. Det kan vara ett problem om det är skakigt på marknaden när det är dags att gå i pension, säger Anders Klevmarken.
Samtidigt som de svenska förmögenheterna är små är de ganska jämt fördelade, vilket avspeglas i att de fattiga hushållen är få. Endast omkring tre procent av individerna över 65 år räkna som fattiga i Sverige, mot närmare 25 procent i Grekland.

Bra hälsa
Hälsoläget tycks också vara gott. Bland svenskarna säger sig över 40 procent ha mycket god eller utmärkt hälsa. Endast danskarna säger sig må bättre. Även arbetsmiljön är bättre här än i andra länder.
Ändå är andelen förtidspensionärer mycket hög i Sverige jämfört med övriga Europa. Enligt studien uppbär 16 procent av svenskarna mellan 50 och 65 år förtidspension, yrkesskadepension eller sjukbidrag. Snittet för de tio länder som ingår i studien är 6,4 procent.
Därmed lutar det åt att försäkringssystemen är generösare i Sverige och Danmark än i övriga Europa, enligt Anders Klevmarken.
— Förtidspensioneringarna kan inte förklaras av hälsofaktorer, åldersstruktur eller arbetsmiljö. Då är det rimlig att anta att Sverige och Danmark har generösare regler för förtidspensioneringar, säger han.

Kvinnor jobbar mer
Men bilden är splittrad. För samtidigt som förtidspensionärerna är ovanligt många förvärvsarbetar svenskarna längre upp i åldrarna än många andra. Nära 60 procent av kvinnorna och drygt 60 procent av männen mellan 60 och 64 år lönearbetar. De svenska kvinnorna i den här åldersgruppen förvärvsarbetar därmed mer än dubbelt så ofta som kvinnor i övriga Europa.
Den höga förvärvsfrekvensen i Sverige kan vara en orsak till de många förtidspensioneringarna. Det menar Annika Sundén som arbetar på forsknings- och utvecklingsenheten vid Försäkringskassans huvudkontor och är en av forskarna i projektet.
— I många länder finns en stor grupp äldre kvinnor som inte finns med i arbetskraften. De har aldrig lönearbetat och då kan de inte heller förtidspensioneras, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om