Svenskars saltintag ska halveras

Nästa år startar ett nationellt program för att få ner svenskarnas saltintag. Målet är att saltkonsumtionen ska ha halverats inom fem år.

Uppsala2006-12-14 11:20
- Ett minskat saltintag i den storleksordningen kan förväntas avsevärt minska risken för hjärt-kärlsjukdomar i befolkningen, säger professor Åke Bruce vid Livsmedelsverket i Uppsala.
Vid en konferens i Uppsala kring temat kost och hälsa på torsdagen presenterade han programmet, som tagits fram i samarbete med Livsmedelsindustrin, Sveriges hotell- och restaurangföretagare och Svensk Dagligvaruhandel.
- Åtminstone till en början tror vi att åtgärder riktade mot producenter, detaljister och restauranger kan få störst effekt på saltkonsumtionen, säger Åke Bruce.
Enligt nuvarande kostrekommendationer bör svenska kvinnor och män i genomsnitt helst inte konsumera mer än 5 respektive 6 gram salt per dag.
Nyligen gjorda kostundersökningar pekar på att snittet ligger mellan 8 och 12 gram per person och dag.

Restaurangmat saltrik
- Dessutom finns en högriskgrupp som får i sig klart högre saltmängder, 20 gram eller mer per dag. I den gruppen ingår många uteätare, säger Åke Bruce.
En del av programmet kommer därför att ägnas åt utbildningsinsatser för att öka medvetenheten om saltets negativa roll för blodtrycket och värdet av att dra ner på saltningen av maten.
Det mesta av saltet i restaurangmaten - i likhet med maten vi själva tillagar i hemmet - kommer dock från inköpta hel- och halvfabrikat vars innehåll restaurangägarna själva inte direkt kan påverka.

Hoppas på saltmärkning
- Därför är det viktigt att även livsmedelsindustrin verkar för att sänka saltinnehållet i sina produkter, säger Åke Bruce.
En fråga som programmet kommer att arbeta med är tydlig märkning av saltinnehållet i livsmedel. I Finland har sådan märkning varit obligatorisk i många år och tros ha bidragit till att saltkonsumtionen i landet sjunkit kraftigt.
För närvarande är dock inte någon obligatorisk saltmärkning av livsmedel aktuell i Sverige.
- Förhoppningen är i stället att de stora livsmedelskedjorna ska trycka på och begära att grossisterna levererar saltmärkta produkter, säger Åke Bruce.

Följs upp
Målet för programmet är att saltintaget per svensk gradvis ska minska med cirka 0,5 gram varje halvår, och därmed med hela fem gram under de fem år programmet pågår.
- I samarbete med forskare vid ett par svenska universitet kommer vi att följa upp hur väl detta lyckas genom nya mätningar av saltintaget i representativa grupper av befolkningen, säger Åke Bruce.
Han poängterar att programmet syftar till en gradvis, långsiktig minskning av saltkonsumtionen.
- Jag tror att chanserna att lyckas är bäst vid en stegvis förändring där konsumenterna gradvis vänjer sig vid smaken av mindre salt mat, säger Åke Bruce.




FAKTA
Den viktigaste enskilda saltkällan i Sverige är kött och blandade köttprodukter följt av bröd och andra spannmålsprodukter. De svarar för 33 respektive 24 procent av det totala saltintaget.
11 procent av saltintaget kommer från potatis och andra grönsaker, 7 procent från fisk, fem procent från ost och 4 procent från smör och margarin.
Bordssalt som vi själva tillsätter maten svarar för varierande mängder.
Salt binder vätska i blodkärlen och driver blodtrycket uppåt vilket i sin tur ökar risken för att insjukna i stroke eller andra kärlsjukdomar.
Störst individuell nytta av att dra ner på saltkonsumtionen har personer som redan har högt blodtryck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!