Svenskar ses som oartiga
Oj, jag ska kindpussas ? Men vilken sida ska jag börja med? Och tänk om jag råkar träffa munnen! Hur man hälsar på varandra är betydligt luddigare i Sverige än i andra länder. Det skapar problem.
Kysser du en okänd kvinna på handen i dag möts du troligtvis av en underlig eller äcklad blick, eller i bästa fall ett asgarv.
Våra hälsningsvanor har förändrats både till sätt och syfte. Förr hälsade man på alla, vare sig man kände dem eller inte. Att hälsa var ett sätt att visa respekt, något man gjorde helt naturligt till alla man träffade genom att lyfta på hatten eller nicka.
— Samhället har förändrats enormt och vi umgås inte med varandra på ett lika formellt sätt. Nu för tiden tar man inte av sig hatten längre och ställer sig inte upp i klassrummet när läraren kommer in, säger Kenneth Ritzén, som är personalutbildare för Uppsala kommun och Uppsala universitet.
Han menar att det finns tre ord som fångar in hur hela vårt hälsningssystem har förändrats: vi har blivit mer informella, individuella och internationella.
Att hälsa handlar om att skapa ett trevligt samhälle, menar Kenneth Ritzén. Men i dag kan vi gå förbi varandra utan att hälsa. Det är för att vi inte längre hälsar på varandra för att vara artiga, utan för att visa att man är kompisar. Man har en relation med den här personen.
— Äldre kan tycka att ungdomar är oartiga och nonchalanta när de inte hälsar, men unga i dag har inte fötts in i artighetssystemet, säger Kenneth Ritzén.
Många andra länder tycker att vi är oartiga, eftersom man fortfarande hälsar för att visa respekt där, berättar Kenneth Ritzén. En utlänning i Sverige kan tänka: "Varför hälsar de inte på mig? Är de rasister?", medan en svensk i utlandet reagerar när någon okänd hälsar: "Vafan är de inte kloka? Varför hälsar de på mig?"
Vi svenskar är avvikande i hela världen, även i Norden. Vi är mycket mer informella och individuella än i andra länder. Vi väljer vilka vi vill hälsa på, det är inte naturligt för oss att hälsa på okända människor.
Eftersom vi inte har något gemensamt system för hur vi hälsar på varandra längre måste vi hitta på individuella sätt att hälsa. Det är där det kan bli knepigt.
— Hur gör man när man bara träffat en person en gång och ska hälsa på den igen? Vi blir osäkrare, tänk om människan inte hälsar tillbaka, inte kramar tillbaka eller tycker att man är stel om man sträcker fram handen, säger Kenneth Ritzén.
I och med att vi också blivit mer internationella har vi influerats av bland annat Franrike och Iran. Det kommer invandrare hit som vi påverkas av, och vi påverkas även av filmer.
Kenneth Ritzén tycker att det är kul och intressant hur hälsandet håller på att förändras, men den här internationalismen gör också att vi blir osäkra.
— "Jaha, jag ska kindpussas ? Hur många pussar ska jag göra? Vilken kind ska jag börja med? Tänk om jag skulle råka träffa munnen mellan pussarna?!"
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!