Svenskar positiva till övervakningskamera

Svenska folket har blivit alltmer positivt till kameraövervakningar. En undersökning från SOS Alarm visar att åtta av tio svenskar idag är för en övervakning av offentliga platser.

Uppsala2004-03-30 00:00
Lika många är positiva till att företag och privatpersoner ges ökade möjligheter till kameraövervakning för att skydda sig och sin egendom mot olyckor, bränder och våld.
Temo har på uppdrag av SOS Alarm frågat 1018 personer i åldrarna 16 år och uppåt vad de anser om kameraövervakning. SOS Alarm säljer tjänster där larm från kamerorna förmedlas till bland andra polis eller väktare.
— Vi blev väldigt förvånade över att så många är för kameraövervakning. Det pratas mycket om rädslan för integritetskränkning, men det är nog mest busarna som är rädda, säger Bengt Olsson, säljare på SOS Alarm.

Äldre mer positiva
Äldre personer är mer positiva till kameraövervakning än yngre. Åtta av tio personer över 60 år anser också att behovet av tekniken har ökat under de senaste tre åren. I åldersgruppen 16-29 år är hälften av samma åsikt.
I Uppsala län märks de alltmer positiva attityderna till övervakningskameror bland annat på att antalet ansökningar och registreringar om att få sätta upp kamerorna ökat. Under år 2001 kom 55 ärenden in till länsstyrelsen, vilket kan jämföras med 100 ärenden under år 2003.
— Den allmänna inställningen när man pratar med folk är att man inte tycker att detta är skrämmande, menar Kerstin Lagerlöf, länsassessor.

Vana vid tekniken
Enligt Madeleine Blixt, utredare på Brottsförebyggande rådet, finns det flera orsaker till de öppnare attityderna. Människor blir mer vana vid tekniken och det allmänna säkerhetstänkandet ökar. Dessutom får enskilda händelser betydelse, exempelvis den roll kamerorna spelat vid utredningen av mordet på utrikesminister Anna Lindh.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om