– När jag har granskat olika arbetsmiljöer har jag upptäckt att det finns en grupp som står utanför den svenska modellen. En grupp som har det mycket sämre än andra, men som är osynlig och inte finns i Arbetsmiljöverkets statistik. Så jag beslöt mig för att undersöka: vilka är de, hur många är de och hur illa ställt är det?
Det säger Elinor Torp, journalist på tidningen Dagens Arbete och författare till den nyutkomna boken "Vi, skuggorna. Ett Sverige du inte känner till".
Ja, hur illa ställt är det?
– Hemskt. Nästan värre än jag trodde. Jag visste inte att det var så utbrett. Att det är så många som utnyttjas och att man i vissa branscher nästan har ersatt svensk personal med utländsk. Troligen handlar det om flera hundratusen personer.
Vilka är personerna?
– Fattiga människor som luras hit med löften om bra villkor. Väl här får de ut jättelåga löner eller ingen lön alls och tvingas bo packade som boskap. De har i regel tagit lån för resan hit och måste först måste betala tillbaka skulden. Många är papperslösa, myndigheterna har ingen aning om vilka de är.
Är det några öden du särskilt fastnat för?
– Kvinnor har ofta det ännu sämre än män, eftersom de kan tvingas till sex och annat. Så jag vill gärna lyfta fram Aura, en stark kvinna från Nicaragua som kom hit i tron om att det inte finns korruption här. Hon jobbade mellan 16 och 22 timmar per dygn och fick 2 000 i månadslön. Men hon gick med på det i tron att hon då skulle få uppehållstillstånd.
Vilka är de kriminella i det här?
– De är i regel mellanhänderna, ett snäpp ovanför de som utnyttjas. Kriminella söker sig till Sverige eftersom de märker att de kommer undan här. Vi har nästan inga kontroller. Vi är ett paradis för den som vill tvätta pengar.
Hur har det kunnat bli såhär?
– Sverige har de senaste 15 åren monterat ner kontroller inom arbetslivet samt luckrat upp olika lagar. Och Arbetsmiljöverket har slutat göra kontroller på arbetsplatser, i stället nöjer man sig med att informera arbetsgivare om lagar. De som är schyssta tycker det är fördjävligt. Jag pratade med en företagare i Uppsala som vill betala moms och göra allt rätt, men som blivit totalt utkonkurrerad av fifflande företag.
I vilka branscher är det värst?
– Bygg, transport, städ, restaurang och skönhetsvård. Den största människoexploateringen sker i dag i byggbranschen för där finns så stora pengar att tjäna. Byggboomen har gjort att det här har vuxit explosionsartat de senaste 5-7 åren.
I din bok konstaterar du att stat, kommuner och regioner är en stor del av problemet.
– Ja, eftersom de inte följer upp att de företag som vinner upphandlingar verkligen är schyssta. Det handlar om kriminella företag som mjölkar välfärdssystemet på miljarder. Våra skattepengar. Offentlig sektor måste börja kontrollera vilka villkor och löner som arbetarna som utför jobbet har.
Hur ska man själv veta om folk utnyttjas där man handlar?
– Man kan försöka kontrollera om stället har kollektivavtal. Och kolla priserna: om det kostar 200 att byta däcken eller 1 500 för en bilrekond är något fel. Så billigt kan det inte vara om man ska betala moms, löner och arbetsgivaravgifter. Men det är inte lätt att veta. Vi svenskar är så fjärmade från den här världen att det kan vara svårt att förstå hur illa det är.