Svenska läkemedelsverket mest anlitat i Europa

Läkemedelsverket i Uppsala är den läkemedelsmyndighet i Europa som varit allra mest framgångsrik i konkurrensen om utredningsuppdrag i det europeiska läkemedelssamarbetet.

Uppsala2005-12-02 00:00
Det visar analyser gjorda av Svenne Junker, doktorand vid Handelshögskolan i Stockholm.
Sedan 1995 har det funnits två sätt för läkemedelsföretag att få försäljningstillstånd i Europa för nya läkemedel.
Det ena är att ansöka om detta centralt hos den gemensamma europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA, som i sin tur lägger ut uppdraget att utreda företagets ansökan på någon av de nationella läkemedelsmyndigheterna.
Det andra är att företaget självt direkt väljer vilken nationell läkemedelsmyndighet som ska sköta utredningsuppdraget.
I konkurrensen om utredningsuppdrag enligt denna decentraliserade procedur har det svenska läkemedelsverket varit ovanligt framgångsrikt.
Redan under perioden 1995 till 1999 fick det svenska läkemedelsverket 20 procent av utredningsuppdragen och under perioden 2000 till 2004 steg andelen till hela 29 procent.

Som jämförelse kan nämnas att läkemedelsmyndigheterna i betydligt större länder som Frankrike, Tyskland och Storbritannien under 2000-talet fått fem, 16 respektive 20 procent av de decentraliserade utredningsuppdragen.
Enligt Svenne Junker är det ingen tillfällighet att Läkemedelsverket varit så framgångsrikt i konkurrensen om uppdrag.
— Läkemedelsverket satsade hårt på att gå över till ett med kundorienterat arbetssätt. Bland annat köpte man in konsulttjänster för att förstå hur man lockar läkemedelsföretag att ansöka i Sverige, säger han.
Också när det gäller de av EMEA centralt fördelade utredningsuppdragen har Läkemedelsverket i Uppsala varit mest framgångsrikt i Europa, med nära 15 procent av uppdragen under 2000-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!