Det är i samarbete med nordiska organisationer inom ATC-alliansen som Gunilla Hallonsten är på resa bland de utsatta länderna kring Medelhavet. Först spenderade de två dagar i Jordanien, vid ett flyktingläger på gränsen till Syrien.
– I Zaatari lägret bor det 82 000 människor varav mer än hälften är barn. Där jobbar vi med humanitära insatser på plats med fokus på det psykosociala arbetet. Att få folk att tro på en framtid, säger Gunilla Hallonsten.
Vad fick du för intryck?
– Att det görs ett bra arbete där och att människorna längtar tillbaka hem. Det som är svårt att bearbeta är hopplösheten hos många där. Det är viktigt att vi får människorna att tro på en lösning – att konflikten faktiskt kommer ta slut. Vi fokuserar extra på att hjälpa barn och unga. Enkla saker som att anordna fotbollsmatcher och olika lekar gör att man glömmer allt elände för en stund, säger Gunilla Hallonsten.
Hur bemöts Svenska kyrkans hjälp?
– Väldigt bra. Det är viktigt att poängtera det att när Svenska kyrkan arbetar med internationella humanitära insatser så ser vi förbi religionstillhörighet. Det viktigaste är att vi engagerar oss för ett människovärde, säger Gunilla Hallonsten.
Hur ska situationen lösas?
– Vi måste besluta oss för att ta emot fler flyktingar i Europa. Vi har resurserna och en relativt generös flyktingpolitik – men det kan bli ännu bättre. Vi måste underlätta för länderna kring Medelhavet som just nu får ta ett mycket större ansvar. I Jordanien togs exempelvis nyligen beslutet att låta alla flyktingbarn få gå i skolan och det rör sig om 250 000 barn. Det sätter saker och ting i perspektiv, säger Gunilla Hallonsten.