Svenska kyrkan beklagar röststrulet

Kanske anas ett rekord i valdeltagande i årets kyrkoval – men alla som ville kunde inte rösta. "Beklagligt", säger företrädare för Svenska kyrkan.

Vallokalen i Odinslund strax före stängning. Anki Bondesson, kyrkovalledare.

Vallokalen i Odinslund strax före stängning. Anki Bondesson, kyrkovalledare.

Foto: Karolina Tolstav

Uppsala2017-09-17 22:52

Årets kyrkoval kan ha lockat rekordmånga väljare till valurnorna, men under dagen kom uppgifter om att många nekats att rösta för att de hade tagit sig till fel vallokal. På valdagen kunde även de som inte kunde gå till sin vallokal i den egna församlingen rösta – men då skulle de ta sig till en "röstningslokal", inte vilken vallokal som helst.

LÄS MER: Gick till fel lokal – nekades att rösta

LÄS MER: Prognos: SD ökar mest i kyrkovalet

De lokala valnämnderna bestämmer själva sina öppettider för röstningslokalerna. Anki Bondesson, kyrkovalledare för Svenska kyrkan, berättar att vissa valnämnder i landet under söndagseftermiddagen blixtinkallades för att fatta beslut om att hålla öppet längre, men hon har inga siffror på hur många.

– Vi kan bara beklaga det, det är jättetråkigt. Vi har försökt att informera på ett bra sätt, men vi får utvärdera det efter valet, säger hon under valvakan på kyrkokansliet på kvällen.

Det är första gången som den här möjligheten att ta sig till en röstningslokal har funnits, vid tidigare kyrkoval har man varit tvungen att antingen förtidsrösta eller gå till sin egen vallokal på valdagen.

– Vi har gjort valet mer tillgängligt genom röstningslokalerna, så att man kan rösta var som helst i landet på valdagen. Men det har varit lite förvirrande, på framsidan av röstkortet står vilken vallokal man har, på baksidan vilka röstningslokaler som finns i närheten av där man bor, säger Anki Bondesson.

Den som befinner sig i en helt annan del av landet än där man är skriven, har kunnat söka efter röstningslokaler i närheten på Svenska kyrkans hemsida och enligt Anki Bondesson har många också använt sig av tjänsten.

KOLLA VALET: Preliminärt resultat på Svenska kyrkans hemsida

Hon har fått rapporter från valnämnder och församlingar som tyder på stort valdeltagande under dagen. Det är naturligtvis positivt, men kom som lite av en överraskning.

– Vi var nog inte var förberedda på att det skulle komma så mycket folk. Vi trodde att det skulle komma fler – men inte så här mycket.

Vid midnatt natten mot måndagen kommer ett preliminärt resultat av valet till kyrkomötet att vara klart. Eftersom det kan vara en hög andel som tog sig till en röstningslokal i stället för att rösta i sin församling på valdagen – och vars röster därmed först måste skickas till rätt stift för att räknas – kan det bli en hel del förändringar när resultatet är helt klart vid månadsskiftet.

5,2 miljoner får rösta

Alla medlemmar i Svenska kyrkan som fyllt 16 år får rösta i kyrkovalet, men valdeltagande är traditionellt sett mycket lågt jämfört med det allmänna valet.

Cirka 5,2 miljoner av kyrkans medlemmar är röstberättigade.

I kyrkovalet 2013 röstade ungefär 700 000.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!