Svensk kidnappad i Somalia

En svensk och en dansk som arbetar för FN i Somalia har förts bort av islamister. Förhandlingar för att få nordborna fria pågår.

Uppsala2008-06-28 12:04
Enligt Räddningsverket är de båda kidnappade män. De arbetar för FN-organet UNDP i ett projekt vars syfte är att informera och utbilda somalier om hur man ska förhålla sig till minor och ammunition som inte exploderat. Insatsen är finansierad av svenska Sida.
Kidnapparna säger sig tillhöra de islamiska domstolarnas förbund (ICU). Gruppen har passerat orten Wajid i riktning mot Berdale som uppges vara huvudkvarter för ICU.
Nordborna ska vara oskadda "men de har inte full rörelsefrihet", enligt uppgifter till Räddningsverket.
Förhandlingarna med kidnapparna sköts av FN:s säkerhetsorganisation UNDSS.

Vittnen till kidnappningarna säger att gärningsmännen var tungt beväpnade och att de — förutom svensken och dansken — också förde med sig en somalier. Enligt Reuters jobbade somaliern som tolk. AFP skriver att det rör sig om en inhemsk hjälparbetare.
Kidnapparna ska ännu inte ha framfört några krav till de lokala myndigheterna de förhandlar med. Lokala ledare ska också vara involverade i förhandlingarna där man kräver att de kidnappade omedelbart släpps fria, enligt en anonym FN-tjänsteman i Nairobi som AFP talat med.

Exakt vad som hänt är inte klart, enligt Larsson, men FN:s säkerhetsorganisation UNDSS uppger för Räddningsverket att de två nordborna var på resa i närheten av staden Hudur i morse när de blev, som UNDSS uttrycker sig, "eskorterade" av män från de islamiska domstolarna.
De återfanns, enligt UNDSS, vid halv tolv-tiden utanför staden Wajid. De ska då ha varit välbehållna, men fortfarande under de islamiska domstolarnas kontroll.
Enligt AFP pågår förhandlingar mellan kidnapparna och lokala myndigheter.

De islamiska domstolarna har sin grund i Somalias klanväsende och vann under en period popularitet genom att återställa viss ordning i huvudstaden Mogadishu.
Kidnappningar är oerhört vanligt förekommande, uppger Mikael Sönnerbäck Gahn, som tidigare jobbat med Somaliafrågor vid utrikesdepartementet.
— Det är ett av skälen till att så få utlänningar åker in i landet. Kidnappningarna verkar också ha ökat på sista tiden, säger han till TT.
Om nordborna hålls av militanta islamister kan det bli svårt att få loss dem, enligt Sönnerbäck Gahn.
— De är väldigt fientligt inställda till allt som har med väst att göra och syftet är inte alltid att tjäna pengar. Det är terrorgrupper och det finns de som har utfört ett relativt stort antal mord på somalier med annan uppfattning och på västerlänningar.

Om kidnapparna inte har några ideologiska motiv utan vill åt en lösensumma är situationen inte lika farlig, enligt Sönnerbäck Gahns bedömning.
— Det finns grupper som tjänar pengar på att kidnappa folk som de kan få en lösensumma för. De som kidnappas av de här grupperna behandlas ofta relativt väl, så väl man kan bli behandlad när det handlar om organiserad brottslighet. Det är ovanligt att kidnappade i sådana fall dödas, säger han.

Ett oavbrutet inbördeskrig har rasat i Somalia sedan 1991, när diktatorn Mohamed Siad Barre störtades, trots en lång rad fredsinitiativ och vapenvilor.
Islamisterna såg ut att ha övertaget, men drevs bort från makten av etiopiska och somaliska styrkor under våren 2007. Islamisterna har sedan dess bedrivit ett gerillakrig, i vilket minst 6 000 civila dött enligt internationella människorättsorganisationer. Hundratusentals beräknas ha flytt undan striderna.
Räddningsverket driver sedan i augusti i fjol ett minhanteringsprojekt i Somalia. Projektet syftar till att bygga upp ett fältkontor med lokal personal i Baidoa, nordost om huvudstaden Mogadishu. Projektet är tänkt att avslutas den sista september i år.

Totalt har Räddningsverket
nio medarbetare i landet plus 22 lokalanställda som arbetar med projektet.
Projektledaren befinner sig i Nairobi. Fyra andra befinner sig välbehållna i Baijdoa i Somalia och kommer att flygas till Nairobi under dagen. De övriga är redan i säkerhet, enligt Räddningsverkets pressmeddelande.
Regeringarna i respektive land samt de kidnappades anhöriga är underrättade och informeras kontinuerligt om läget.
Räddningsverket ska under dagen skicka ned en person till Nairobi för att följa händelseutvecklingen och stödja arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!