Svensk en fråga om utseende
"Hur kan en svart person vara svensk?". Så tänker många av oss automatiskt utan att behöva ha en negativ inställning. Man kan ha accepterat att många av oss ser annorlunda ut intellektuellt men inte känslomässigt.
- Sedan när de kommer tillbaka känner de istället att de inte är svenska, säger Åke Daun.
I vissa länder är släktskap genom "blodsband" viktigt. I Sverige måste man tillhöra en familj som bott i landet i flera generationer för att accepteras som svensk. Detsamma gäller i de övriga nordiska länderna, Japan och Tyskland, berättar Åke Daun.
- I Sverige måste du tala utan brytning för att räknas som svensk. Men i Japan är det ännu värre, man kan aldrig bli japan om man inte är född i landet och bara har rötter där.
Personer som är barn till invandrare men ändå är födda i Sverige räknas till dem som har utländsk bakgrund. Vanligen räknas man som svensk vid tredje generationen. Då måste de senaste rötterna i Sverige vara mor- eller farföräldrarna som invandrat hit.
- Man ska bete sig svenskt. I många familjer lever kanske den utländska kulturen kvar, främst när det gäller religion och då räknas man inte heller som svensk, säger Åke Daun.
I andra länder är det annorlunda. I USA räknas man som amerikan även med bruten engelska så länge man är amerikansk medborgare. I Frankrike måste du bara kunna språket, man kan se ut hursomhelst. Det skulle uppfattas som en förolämpning att fråga varifrån någon kommer på grund av utseendet, berättar Åke Daun.
Har man ett avvikande utseende i Sverige ses man däremot inte som svensk.
- Ser man en person på gatan som ser utländsk ut tänker automatiskt på den som invandrare, trots att många är adopterade och uppvuxna i Sverige, säger Åke Daun.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!