Svensk cancervård är bäst i Norden

Chanserna att överleva flera vanliga cancerformer har ökat under de senaste 15 åren, men skiljer sig fortfarande påtagligt mellan olika länder. I Sverige är överlevnaden efter bröst-, lung- och tarmcancer högre än i både Norge och i synnerhet Danmark.

Uppsala2010-12-22 01:01

Det visar de första resultaten från en stor internationell studie, som i dag onsdag publiceras i nätupplagan av den välrenommerade medicinska tidskriften The Lancet.
– Trots att prognosen vid flera viktiga cancerformer förbättrats överallt är det tydligt att det mesta av skillnaderna i överlevnad mellan olika länder som påvisats i tidigare studier kvarstår än i dag, säger docent Mats Lambe, verksamhetschef vid Regionalt onkologiskt centrum i Uppsala.

Han är en av medarbetarna i studien som undersökt överlevnaden i bröst-, tarm- och lungcancer i 12 regioner i Australien, Danmark, Kanada, Norge, Storbritannien och Sverige från 1995 och framåt.

Analysen, som bygger på uppgifter om 2,4 miljoner patienter, visar att överlevnadschanserna i de tre cancerformerna genomgående varit klart högre i Australien, Kanada och Sverige än i Danmark och Storbritannien. Överlevnaden i Norge har legat mellan dessa både grupper av länder.
– Bara när det gäller bröstcancer har skillnaderna i överlevnadschanser mellan olika länder minskat påtagligt sedan mitten av 1990-talet. För övriga cancerformer ses bara en liten minskning eller ingen minskning alls av överlevnadsgapet, säger Mats Lambe.

Med en beräknad överlevnad på 87 procent fem år efter att diagnosen ställts är Sverige och en region i Kanada de platser där prognosen för kvinnor med bröstcancer är allra bäst. I både Danmark och Storbritannien är överlevnaden på fem års sikt flera procentenheter lägre.

Bakgrunden till den nya studien, som tillkommit på initiativ av brittiska myndigheter, är tidigare resultat som visat sämre canceröverlevnad i England.
– Syftet med projektet på sikt är att kartlägga vad som ligger bakom skillnaderna i canceröverlevnad mellan olika länder. Då kan riktade åtgärder sättas in för att höja överlevnaden till åtminstone samma nivå som där den är allra högst, säger Mats Lambe.

Kartläggningen av skillnaderna i överlevnad är bara ett första steg. Nästa år fortsätter undersökningen med en analys av betydligt mer detaljerade uppgifter om bland annat diagnos och behandling. I Sverige kommer den att bygga på information från olika nationella kvalitetsregister och göras i nära samarbete med cancerspecialister.
– Vi ska bland annat undersöka om det finns olikheter mellan länder när det gäller till exempel hur snart patienterna söker vård, tumörens allvarlighetsgrad, väntetider inom vården till att de får sin diagnos eller i intensiteten i behandlingen, säger Mats Lambe.

Men kommer Sverige med sin förhållandevis höga canceröverlevnad att kunna lära sig något av andra länder i studien?
– Även om Sverige ligger relativt bra till i dag är jag övertygad om att projektet kommer att tillföra viktig kunskap från andra länder som kan användas för att ytterligare förbättra svensk cancervård, säger Mats Lambe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!