Svartsjukescener slutade i hot och misshandel
Av de 270 ärenden som brottsofferjouren i Uppsala hanterade förra året gällde 30 procent kvinnomisshandel. UNT har träffat ett av brottsoffren. Hon misshandlades av sin sambo under flera månaders tid.
Den övervägande delen av ärendena hos brottsofferjouren gäller misshandel. I synnerhet kvinnomisshandel. Andra vanligt förekommande brott är olaga hot, ofredande, rån och stöld.
"Det började med svartsjukescener"
Kvinnan som UNT träffar är egen företagare och har två vuxna barn från ett tidigare äktenskap. Hon beskriver sitt liv som ordnat. Men för två år sedan förändrades allt. Då inledde hon ett förhållande med en man, ett förhållande som slutade i misshandel.
— Han var oerhört charmerande och uppvaktade mig ständigt i början. Visst märkte jag att han hade temperament, men det var inget som direkt oroade mig. Senare när vi flyttade ihop började han emellertid att slå mig ganska snart. Det började ofta med svartsjukescener. Han hade ett sjukligt behov av att kontrollera mig, berättar kvinnan.
- Till en början var jag helt chockad. Jag hade aldrig blivit slagen förut i ett förhållande. Ändå klarade jag inte av att bryta med honom. Kanske kan det bäst beskrivas som en sjuk normaliseringsprocess. Jag anpassade mig helt enkelt till att bli slagen, säger hon.
Slagen i ett dygn
Två och en halv månad efter att misshandeln började flydde kvinnan hals över huvud från lägenheten efter att ha blivit slagen, hotad och trakasserad under närmare ett dygn. Hon polisanmälde mannen för grov kvinnofridskränkning, men tog senare tillbaka anmälan.
— Han sökte upp mig gång på gång för att be om förlåtelse. Han lovade att aldrig slå mig igen. Jag trodde honom och vi försonades.
Men det hände igen. Misshandeln och hoten fortsatte. Till sist polisanmälde kvinnan honom på nytt. Den här gången videofilmade polisen hennes skador. Hon fick kontakt med både Rikskvinnocentrum och brottsofferjouren. Och hon stod fast vid sin anmälan.
Stödperson ringer
— Jag vet faktiskt inte om jag hade klarat av att bearbeta mitt trauma och fullfölja hela rättsprocessen utan den hjälp jag fått utifrån. Det har varit skönt att få stöd från flera håll. Min stödperson på brottsofferjouren var bland annat med vid en av rättegångarna. Hon ringer även regelbundet och frågar hur jag mår. Det betyder mycket, och då har jag ändå turen att ha familj och vänner som också ställer upp, säger kvinnan.
Mannen dömdes i Uppsala tingsrätt till ett kortare fängelsestraff för misshandel och överträdelse av besöksförbud. Domen fastställdes nyligen i Svea hovrätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!