Svårt undvika trängsel på buss – Birgitta: "Fick panik"

När Birgitta Mård, 77 år, skulle åka hem fick hon panik på grund av trängseln på bussen.

När Birgitta Mård, 77 år, skulle åka hem fick hon panik på grund av trängseln på bussen.

När Birgitta Mård, 77 år, skulle åka hem fick hon panik på grund av trängseln på bussen.

Foto: Alexzandra Persson

Uppsala2020-09-10 07:01

Det var i förra veckan som Birgitta Mård tog bussen från hemmet i Vårdsätra-Gottsunda in till stan strax efter lunchtid. Resan in gick bra och allt kändes tryggt, men när hon skulle ta sig hem en timme senare märkte hon att bussen hade fler passagerare.

– Jag blev lite tveksam, men jag gick på ändå och satte mig vid det stora utrymmet i mitten av bussen, säger hon.

Vid Uppsala Sciencepark gick en grupp, med vad hon uppskattar var gymnasieelever, på. De ställde sig tätt intill där hon satt och tog upp mycket plats.

– Jag fick panik och när jag satt där så kändes det som ett övergrepp. Jag ville stiga av bussen men jag kunde inte eftersom att det skulle vara minst lika farligt att tränga mig förbi alla dessa människor.

Efter händelsen har känt sig orolig över att hon ska ha blivit smittad när hon satt på bussen. Hon har dock inte uppvisat några symtom.

UNT har tidigare rapporterat om trängsel på vissa linjer i samband med att skolstarten. Helena Klange, pressansvarig på UL, menar att många av busslinjerna har haft färre passagerare sedan dess. 

– När det gäller skoltrafiken har vi hört från skolorna att det har löst sig efter att vi fått mer information om vilka elevströmmar som reser var och när. I den allmänna trafiken är det dock lite svårare att veta, men vi gör det vi kan för att bemöta behoven, säger hon. 

På vissa linjer och avgångar kan det dock fortfarande vara mycket folk. På måndagen gick UL ut med en lista på linjer och tider som Uppsalabor och länsbor bör undvika, i syfte att minska trängseln och risken att sprida coronaviruset.

UL har inga fasta riktlinjer kring hur många som får stiga på bussen, men de bedömer att bussen är full om hälften av sätena är tagna. Busschaufförerna får idag själva bestämma om de vill neka någon att gå på bussen, men Helena Klange tror ändå att det kan vara svårt att se till att bussarna inte blir "fulla". Det beror på att om någon ska av vid en hållplats måste bussen stanna och då kan nya passagerare gå på. 

– Det vill till att passagerare lyder när chauffören säger till och det görs inte alltid, säger hon.

Vad har ni för rekommendationer för personer i riskgrupp som behöver åka buss?

– Enligt folkhälsomyndighetens riktlinjer bör inte folk i riskgrupp åka kollektivt och det är samma rekommendation som vi har.      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!