Svårt spåra genmodifierade ingredienser

Konsumenten ska själv kunna välja om han/hon vill äta genmodifierade livsmedel. Det är tanken bakom EU:s nya och skärpta märkningsregler. Så resonerar också svenska livsmedelskedjor som Coop. Men det kan bli svårt att uppfylla kraven.

Uppsala2003-11-24 00:00
- Att ta fram analysmetoder som spårar så små mängder av genmodifierade organismer eller GMO. Det är en riktig utmaning för oss kemister, sade laboratoriechef Ulla Edberg från Livsmedelsverket i Uppsala på en hearing om riskforskning och GMO-livsmedel i Stockholm.
- Enligt reglerna ska livsmedlet märkas om mer än en procent av en ingrediens är framställd med hjälp av GMO. Men den här ingrediensen kanske bara utgör en procent av hela livsmedlet. Det är jättesvårt att ta fram metoder som spårar en procent av en procent.
Redan i dag är uppgiften ibland omöjlig.
— Om livsmedlet är fett finns inte mycket att leta efter. Om det handlar om ett enzym som framställts både på naturlig väg och med genteknik finns inte heller något att leta efter.

Visste inte
— I dagsläget är det tillåtet att tillsätta ämnen som gör det omöjligt att spåra GMO. Det går rykten om att en del tillverkare tillsätter sådana inhibitorer med avsikt.
När allmänheten diskuterar genmat handlar det i regel om genmodifierad majs eller soja, det vill säga odlade växter. Men det finns ingredienser som varken nämns i debatten eller kontrolleras.
— På en konferens om GMO i livsmedel träffade jag en handlare, berättade professor Sven Lindgren från Livsmedelsverket.
— Han var bergsäker på att han hade full kontroll på alla varor i sitt sortiment. Han blev rätt chockad när jag berättade att massor av burkar på hyllorna i hans affär innehåller genmodifierade produkter och hade gjort så i tio år.

Små mängder
— Vi tänker till exempel inte på att väldigt många tillsatser har genomgått genmodifiering under tillverkningen. Detsamma gäller enzymer som ostlöpe, konsistensgivare, emulgeringsmedel, färgämnen och processhjälpmedel.
Ur säkerhetssynpunkt tyckte Sven Lindgren inte att de här tillsatserna var något problem, eftersom de förekommer i försvinnande små mängder. Däremot blir de ett jättebekymmer för lagstiftningen när det kommer krav på att de ska märkas.
Livsmedelsverket är i dag ett av få laboratorier i Europa som är ackrediterat för kvantitativa anlyser av GMO, både i foder och livsmedel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om