(S)vårt övertyga om kyrkovalet

Uppsala2009-09-17 00:01
Socialdemokraterna vill inte bara leda Sverige. De vill styra Svenska kyrkan också. De bedriver just nu en valrörelse. Precis som andra riksdagspartier som har ett kyrkopolitiskt program.
Svenska kyrkan skildes från staten vid millennieskiftet. Staten ska ju vara sekulär, och kan inte ha ett vidhängande religiöst samfund. Men trots att Svenska kyrkan i dag borde vara ett samfund bland andra, har den kvar en märklig särställning.
Den måste till exempel enligt lag vara ett evangeliskt-lutherskt trossamfund. Kungafamiljen hör enligt grundlagen dit. Och fast den officiellt inte är statskyrka kallas den "folkkyrka" och ska vara tillgänglig för "alla".
Runt 50 000 svenskar har årligen lämnat Svenska kyrkan sedan år 2000. Det finns massor av kristna samfund, och andra religioner växer. Partiernas engagemang i ett enskilt samfund ter sig allt mer apart.

En av de svenskar som utträtt ur Svenska kyrkan är Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin. Hennes tal på Kyrkopolitiskt forum var en uppvisning i hur komplicerad Svenska kyrkans ställning är i dag, och hur svårt det är att övertygande motivera denna bestående sammanblandning mellan politik, stat och religion.
Sahlin lovade pliktskyldigt att "försöka vara med och visa att det här valet är ett lika viktigt val som alla andra". Redan där uppstod ett trovärdighetsproblem, eftersom hon valt att gå ur Svenska kyrkan. Dessutom borde hon förklara varför bara drygt 10 procent av medlemmarna röstar i kyrkovalet.

Den svaga övertygelsen avspeglades även i den trassliga retoriken: "För att förstå politik i dag måste man också förstå religion, och för att förstå reli-gionens roll i dag måste man också förstå och gilla politik". Vad detta har med Svenska kyrkan att göra är det väl ingen som begriper. Att religiösa rörelser växer sig allt starkare är inte heller något försvar för Svenska kyrkans särställning.
Sahlin famlade vidare. De kristna socialdemokraterna har "en plats i värderingsdebatten i partiet" , och de är radikala, till skillnad från de borgerliga kristna, som är "väldigt konservativa".
Mona Sahlin är "stolt och glad" när hon "tittar och tänker runt det". Men, ju mer man "tittar och tänker" runt den gamla statskyrkans särställning år 2009, desto mindre begripligt blir det stundande kyrkovalet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om