Det är Vårdförbundet Uppsala som tagit initiativ till undersökningen efter att man fått signaler om att många av medlemmarna inte orkar jobba heltid.
Enligt Mats Ringlund, styrelseledamot i Vårdförbundet Uppsala och själv sjuksköterska vid neurointensiven, uppger 25 procent av de svarande att de inte klarar av att jobba heltid – trots att de har heltid i sin anställning. En av orsakerna som anges är att förläggningen av arbetstiden skapar en slitsam tillvaro. Mats Ringlund nämner scheman där flera dagars nattpass övergår till dagpass med en dags vila emellan.
– Växlingen mellan dag och nattjänstgöring blir väldigt slitsam i längden.
Vårdförbundet ska nu presentera undersökningen för arbetsgivaren. Mats Ringlund vill att arbetsgivaren ser till så att alla som önskar kan gå upp på heltid igen.
– Det här är problematiskt för medlemmarna. Vi jobbar inom ett kvinnodominerat yrke. De som går ner i arbetstid får ju sämre pensioner.
Vad anser ni att arbetsgivaren ska göra?
– Jag tror att man måste titta på schemaläggningen så att man skapar hälsosamma arbetstider. Arbetsgivaren måste ta ansvar för att det blir en tillräcklig återhämtning mellan dag- och nattjänstgöring, säger Mats Ringlund och fortsätter:
– Arbetsgivaren har även ett viktigt ansvar att fördela så att det finns en bra blandning av personal som jobbat länge och oerfaren personal. Man måste tillförsäkra rätt kunskap på arbetsplatsen. Är det för mycket oerfaren personal på ett arbetspass så blir det en ökad arbetsbelastning för alla.
Undersökningen gjordes bland Vårdförbundets medlemmar vid sex divisioner på sjukhuset. Flest svarande med förkortade arbetstider fanns det på kvinno- och barndivisionen. Margareta Öhrvall, chef för kvinno- och barndivisionen, har inte tagit del av undersökningen:
– Vi försöker att lösa scheman på bästa möjliga sätt. Vi har uppdraget att bemanna dygnet om på ganska många avdelningar. Ibland kan det vara bästa möjligheten att lägga ett schema med både natt- och dagtjänstgöring.
Hon säger att divisionen även är medveten om vikten av att ha en blandning av personal med olika mycket erfarenheter under ett arbetspass.
– Självklart är det så. Man är alltid ung i början och i den mån det går bör man jobba med mer erfaren personal.
Fyra yrkesgrupper finns representerade i svaren: biomedicinska analytiker, barnmorskor, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor.