Svårt med vego på Uppsalakrogar

Sveriges fjärde största stad – med bara två helt vegetariska restauranger. Uppsala har en bit kvar till att bli vegovänlig stad, men det finns hopp.

"Jag tycker att alla ska äta mer vegetarisk mat, att ha en vegetarisk dag i veckan är något att börja med och sedan öka succesivt", säger Linda Yao, som tog över Fröjas sal 2011.

"Jag tycker att alla ska äta mer vegetarisk mat, att ha en vegetarisk dag i veckan är något att börja med och sedan öka succesivt", säger Linda Yao, som tog över Fröjas sal 2011.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-04-08 05:00

Säg hej då till den blodiga biffen. Men hur? Att vara vegetarian och vegan och befinna sig på krogen i Uppsala är en utmaning. Det menar åtminstone UNT:s krogpatrull, som svarar ”nja” på frågan om Uppsala är en vego-vänlig stad.

– Uppsala har nog bland flest vegetarianer/veganer per capita i landet – därför borde man tyvärr ha kommit längre, tycker de.

Och valmöjligheterna är vanligen få, är man inte sugen på svamp så är man oftast körd.

I dag finns det två helt vegetariska restauranger i Uppsala. Den äldsta heter Fröjas sal och har funnits i snart 20 år. Det är en lunchfokuserad restaurang med en buffé där rätterna byts ut varje dag.

– Jag tycker att alla ska äta mer vegetarisk mat, att ha en vegetarisk dag i veckan är något att börja med och sedan öka succesivt, säger Linda Yao, som tog över Fröjas sal 2011.

Att det finns så få vegetariska krogar i Uppsala tror hon delvis beror på att många går ut och äter i sällskap på de ”vanliga” krogarna.

– Är man ett stort sällskap där bara några är vegetarianer så går man till en vanlig krog och beställer vegetariska rätter.

Restaurangen Cousteau står för den senaste vegosatsningen i stan. För nästan exakt ett år sedan öppnade de helvegetariska Légume i lokalen intill moderrestaurangen.

– Det hade legat lite i bakhuvudet, men upprinnelsen var ett samtal med en gäst på Cousteau som varit vegetarian i alla år. Han tyckte att det var konstigt att det inte fanns fler seriösa vegetariska restauranger här. Och jag var inte svår att övertyga, säger Thomas Rosendahl, restaurangchef.

Även på Légume är det bufféupplägg, men det finns planer på à la carte i framtiden. Aviva Mattfolk är kökschef på Légume.

– Jag är en konstnärssjäl i grund och botten och ser maten som ett slags konst med smaker. Den är otroligt lekfull och går att variera i all oändlighet, säer Aviva Mattfolk, som själv varit vegetarian sedan 14 års ålder.

– Utbudet i stan har blivit mycket bättre, men på en del krogar – främst lite finare - är det en väldigt stor kontrast på vad man får som vegetarian eller vegan jämfört med de som äter kött eller fisk.

UNT:s Krogpatrull håller med om att utbudet ökat på senare år:

– Det som blivit bättre är att de flesta restauranger nu har ett vegetariskt alternativ på menyn. Framför allt har pubarna ryckt upp sig, oftast är de vegetariska burgarna genomtänkta och goda. Och även om det inte skett någon explosion vad gäller antalet ställen som är helvegetariska så är de traditionella ställena i alla fall numera mycket bättre på att ta hand om folks önskemål om vegetariskt.

Hur ser framtiden ut?

– Vissa restauranger kommer nog att annamma trenden med mer fokus på grönsaker. Kanske som på Fotografiska museet i Stockholm där man väljer grönsaksrätt och sedan en ”proteinkälla”. Men det ställer krav på skicklighet. Det är enklare att lyckas med en bit kött än vad det är att tillagaga grönsaker till perfektion.

Ordlista

Vegetarian/lakto-ovo-vegetarian: Äter inte kött, fisk, fågel eller skaldjur.

Laktovegetarian: Samma som ovan, men väljer även bort ägg ur sin kost.

Demi-vegetarian/Pescovegetarian: Äter inte kött, inkluderat fågel. Kan däremot äta fisk och skaldjur.

Vegan: Äter inte kött och där är skaldjur, ägg, fisk, fågel och mjölkprodukter inkluderat. En vegan äter alltså enbart vegetabiliska livsmedel.

Flexitarian: Har som mål att äta mer vegetariskt, men äter fortfarande kött, fisk och skaldjur ibland.

Källa: vegetarism.se, Ica.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!