Svårt locka unga till arbete inom vården

Kan antologier och ambassadörer lösa vårdkrisen? Det är i varje fall steg på vägen, för att försöka vända utvecklingen och locka fler att jobba inom vården.

Uppsala2011-08-29 09:59

Kommande stora pensionsavgångar och låg yrkesstatus är en kombination som får ansvariga chefer och politiker att oroas över hur man ska få unga människor att söka sig till vårdyrken, inte minst äldrevården, i framtiden.

I Östhammars kommun har man yrkesambassadörer, vårdpersonal som går ut och informerar eleverna i grundskolan om fördelarna med att arbeta inom vården. I Enköpings kommun har man givit ut en antologi med 27 berättelser ur vårdpersonalens vardag som ett sätt att berätta för blivande elever på vård- och omsorgsprogrammet och för allmänheten om de positiva sidorna av arbetet.

Stefan Nyhem, rektor för vård- och omsorgsprogrammet på Lundellska skolan, den enda kommunala gymnasieskolan i Uppsala som erbjuder utbildningen, har perspektiv på utvecklingen:
– I början 1990-talet hade vi fem-parallelliga klasser inom vårdutbildningen, i år har vi 38 elever totalt, en stor klass och en mindre. Av dem har flertalet, drygt 30 elever, sökt vård- och omsorgsprogrammet i första hand.

– Jag tror att det kraftigt minskade intresset är en statusfråga. Skolan speglar yrkeslivet, säger Stefan Nyhem.

Att vårdyrken skulle ha låg attraktionskraft är inget som Marie Palmgren, chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Enköping, håller med om:
– Vi är 100 000 personer i Sverige som jobbar inom vården, det tyder inte på att det skulle vara oattraktivt.

Att många arbetar inom vården innebär inte att ungdomar ser en framtid inom vårdyrken. Av de 30 platserna på Westerlundska gymnasiets i Enköping vårdprogram är i dag 17 besatta. Lundellska skolan i Uppsala och Bruksgymnasiet i Östhammar har fyllt sina 38 respektive 20 platser på vårdprogrammen med elever som haft programmet som sina förstahandsval.
– Förutom att vi under flera år haft yrkesambassadörer är vårdeleverna garanterade sommarjobb, säger Irmeli Bellander, programrektor på Bruksgymnasiet.

Vid Högbergsgymnasiet i Tierp är ännu inte de 20 platserna på vårdprogrammet fyllda. Nio förstahandssökande är antagna till programmet, och fem ytterligare efter de pågående omvalen:
– I höst har valen till yrkesprogram över hela landet påverkats av den nya gymnasieskolan, Gy-11, som skapat osäkerhet om vad som gäller för att kunna söka vidareutbildningar. Tidigare har vi fyllt platserna till programmet, säger Peter Hansson, fram till hösten programrektor vid Högbergsgymnasiet.

I Tierp har elever på samtliga gymnasieprogram möjlighet att ha körkortsundervisning som tillval. Åtta körlektioner, teori och material ingår i tillvalet.
– För vårdelever som går ut och söker jobb inom hemtjänsten är körkort ett krav, för dem är därför den här möjligheten extra viktig, säger Peter Hansson.

Att arbetsgivare också ställer krav på flexibilitet hos anställda har framhållits vid möten med styrgruppen för Uppsala läns Vård- och omsorgscollege, samverkansorgan för arbetsgivare och utbildare inom vårdsektorn.
– Flexibilitet som att kunna växla mellan olika avdelningar inom samma gruppboende, eller mellan boende och hemtjänst kan ibland vara rimligt, säger Christina Schelin-Eriksson, ordförande för Kommunal i Uppsala län, och tillägger:

– Men om ungdomar ser att vårdbiträden och undersköterskor kommer hem från jobben trötta och missnöjda efter tunga och stressiga arbetspass och dessutom med deltidslöner, vem vill då söka till sådana arbetsplatser? frågar Christina Schelin-Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om