Svårt läge för nyproducerat

I Uppsala kommun finns just nu över 500 osålda nyproducerade bostäder. Dessutom planeras det för ytterligare över 1 000. Flera bolag har nu infört prissänkningar på nyproduktion för att möta den vikande efterfrågan.

Uppsala2008-11-05 06:02
Lågkonjunkturen har drabbat bostadsmarknaden hastigt i höst. Finanskrisen med höjda boräntor följdes snart av turbulensen på en hastigt försämrad arbetsmarknad. Visser­ligen sjunker nu boräntorna igen, men osäkerheten om jobben gör hushållen avvaktande vad gäller stora inköp.
Eller som Stellan Lundström, professor i bygg- och fastighetsekonomi på KTH, uttrycker det:
- Det är tvärstopp i systemet.

Han säger att alla drabbas av en sämre bostadsmarknad, först storstäderna men sedan också studentstäder och mindre orter. Och han blir lite dyster när han ser raderna av nya byggprojekt, till övervägande del bostadsrättslägenheter i attraktiva lägen.
- Man skulle ha dragit ned på byggtakten redan för ett år sedan. Det som byggs nu är för dem som har råd, som har kapital att stoppa in i bostaden, säger Stellan Lundström.

Hans bedömning är att nedgången och stiltjen kommer att hålla i sig en tid.
- Det tar åtminstone två år innan vi ser någon vändning.
Av de osålda bostäderna i Uppsala står 64 stycken, 45 bostadsrätter och 19 villor, redan klara för inflyttning. För 191 osålda bostäder är inflyttningsdatum satt till det närmaste halvåret medan ytterligare 267 blir klara längre fram.
JM Bygg var först ut av byggföretagen i landet med att ta konsekvenserna av nedgången på marknaden då 600 anställda nyligen varslades om uppsägning. I Uppsala är dock läget något bättre än på andra håll.
- Visst är det väldigt trögt även i Uppsala. Men det är inte dött, det kommer folk på visningarna, säger regionchefen Mikael Mats.
Han säger att det är svårare nu att få intresseanmälningar för bostäder i utkanten av staden. Det är bara centralt som man törs boka in sig med lång framförhållning.

Ett sätt att möta en vikande marknad kan vara prissänkningar. JM har tidigare sänkt priset för inflyttningsklara villor i Vreta med 380 000 kronor. Villor i Nåntuna, med inflyttning i september respektive november, har också sänkts, med 400 000 kronor.
- Vi har gått ut på marknaden med ett pris och inte fått träff. Då har vi justerat priset och det har blivit en framgång när det gäller villorna i Vreta, säger Mikael Mats.

Men blir inte de som betalat ett högre pris sura?
- Det kan finnas ett missnöje, alla vill ju göra en så bra affär som möjligt. Men de som köper ett hus anser att det är till rätt pris just då, under rådande marknadsförhållanden.
JM planerar fler nya områden i Uppsala, lägenheter i Källparken och villor i Trasthagen, Sunnersta, bland annat. Dessa kommer att börja säljas som planerat. Där­emot är det mer osäkert när man sätter spaden i jorden nästa gång.
- För att starta en ny produktion kräver vi att det finns visat intresse först. Om vi får in en visst antal bokningar kan vi sätta i gång och det avgör vi från fall till fall hur det blir, säger Mikael Mats.
Av de andra stora byggbolagen har NCC mest problem med de inflyttningsklara bostadsrätterna i Norra Portalen, Kapellgärdet, där knappt hälften har sålts. Där finns nu ett erbjudande om sex avgiftsfria månader till spekulanter.
Skanska har något tiotal osålda bostadsrätter i Fyrisäng och i Industristaden men där är inflyttningsdatum satt till efter årsskiftet.
HSB och Riksbyggen ligger lite lågt med nyproduktionen just nu men har stora kommande projekt i bland annat Gränby backe.

Fotnot: UNT:s undersökning gäller de största bostadsbyggarna och är inte heltäckande för all nyproduktion av bostäder. Exempelvis säljer Peab nu 40 bostadsrätter i Librobäck och planerar för ytterligare 100 i centrala staden. Även andra, mindre projekt kan saknas i undersökningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om