"Svårt hitta välutbildad personal"

Företrädare för hvb-hem i Uppsala län som UNT talat med tycker inte att det är svårt att rekrytera välutbildad personal. Men de är medvetna om att arbetet kan upplevas som tufft och det händer att personal hoppar av efter ett tag.

Uppsala2009-03-21 10:00
Monica Hedberg är vd för Tibble gårds ungdomshem AB som driver tre hvb-hem. Hon har inte upplevt att det är svårt att få tag i personal.
- Vi har haft jättebra personer som har sökt tjänster hos oss. Sedan kan det här vara ett ganska tufft jobb, det här är barn med stora svårigheter. Det krävs stor självinsikt för att klara jobbet och en del kan nog tycka att det blir för svårt.

Hon menar att bra personal är en grundförutsättning för att det också ska bli bra vård.
- Har man ingen utbildning ska man inte ge sig in i branschen. Men sedan är det också otroligt viktigt med de personliga egenskaperna.
Att den här formen av vård ofta kritiseras tycker hon är tråkigt.
- Man bör lyfta upp det som är bra också. Jag tror inte det är så många som går in i det här f ör att tjäna pengar, det handlar mer och mer om seriösa människor som verkligen vill göra något.
Men att tillsynen skärpts på senare tid välkomnar både hon och Joakim Bergkvist, verksamhetschef vid SSK Hoppet med tre hvb-hem i Uppsala län.
- Det är positivt att verksamheterna har öppnats upp och att det görs mer tillsyn. Jämför man med för fem till tio år sedan så har branschen utvecklats enormt. Det går inte att vara sluten som företag och göra saker lite på känn längre.

Joakim Bergkvist tror också att de flesta privata hvb-hem ­numera är seriösa. Han poängterar att hvb-hemmen möter ungdomar och familjer som står inför svåra situationer och det är lätt hänt att man skyller på verksamheten om något går snett.
- Fast det är självklart att det finns rötägg även inom den här branschen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!