Svårt för unga att avstå sex under pandemin

Forskning visar att människor hade sex under pandemin trots restriktioner – och att klamydia fortsatte att spridas. Att pausa livet på obestämd tid är tuffare för unga än för vuxna, konstaterar barnmorskan Hannah Eikman.

Hannah Eikman, 41, är barnmorska på Ungdomsmottagningen i Gottsunda.

Hannah Eikman, 41, är barnmorska på Ungdomsmottagningen i Gottsunda.

Foto: Josefine Ericsson

Uppsala2022-05-11 05:00

För många ungdomar förändrades livet när pandemin tog över världen och vardagen fick levas efter restriktioner. Gymnasielever studerade på distans och en del mådde dåligt av att vara isolerade och ensamma. Att ungdomar fortsatte med sexuella umgängen under pandemin trots restriktioner kan ha haft flera orsaker.

– Att umgås med vänner och träffa nya partners är viktiga delar av identitets- och sexualitetsutvecklingen när man är ung. Dessutom hade många bilden av att de inte själva riskerade att bli så sjuka i covid-19. När den äldre generationen fick ta vaccin kunde de vistas med dem och känna att de var skyddade mot att bli allvarligt sjuka, säger Hannah Eikman, barnmorska på Ungdomsmottagningen i Gottsunda.

Hon menar att det var speciellt svårt för den gruppen att på obestämd tid pausa livet. 

– Hade de vetat att det var en månad utan fester eller umgänge med kompisar så hade nog många kunnat leva med det, men vi har ju inte vetat hur lång tid det skulle hålla i sig. Och två år är för en tonåring oceaner av tid. 

Flera ungdomar har uttryckt oro och att det var psykiskt påfrestande att inte umgås med folk som vanligt. En del av dem som inte hade en fast partner var ute och letade efter en – eller också en tillfällig sexuell kontakt.

– Människor har hanterat situationen olika. En del mådde fruktansvärt dåligt av att vara ensamma och isolerade, och kände att de behövde träffa människor. Och många har tagit väldigt stort ansvar, säger hon.

Hannah Eikman uppmanade ungdomarna att följa rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten men hade samtidigt ett öppet förhållningssätt eftersom hon visste att de hade det tufft.

– Det var viktigt att de kände att det fanns en möjlighet att prata med oss om varför det var jobbigt att följa restriktionerna, att vi verkligen lyssnade, säger hon.

På Studentgyn i Uppsala var det inte många som behövde testa sig för klamydia, flera menade att de inte träffade andra människor på grund av pandemin. Men verksamhetschefen, Linda Axebäck, kunde ändå se en trend bland unga.

– Unga var väl de som fortsatte att träffas ändå och som sedan kom hit för att klamydiatesta sig. De tänkte väl att de inte var drabbade på samma sätt, och samtidigt fanns det ungdomar som var jätteduktiga, säger hon och fortsätter:

– Lusten gick före.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!