Svårt för finkrogar i Uppsala
På torsdagen öppnar restaurang Guldkantens ersättare Jay Fu i Saluhallshuset. Det finns sedan Guldkanten lades ned i våras knappt någon riktig finkrog kvar i Uppsala.
Foto: Rolf Hamilton
- Guldkanten gick inte dåligt. Vi lade inte ner av ekonomiska skäl. men vi var klara med att driva finkrog och kände för att göra något nytt, säger David Åström, delägare och vd för Svenssons Krogar.
Finkrogar har haft svårt att överleva i Uppsala. De har kommit och gått. Ett exempel var den lilla krogen Grisen på Östra Ågatan vars experimentlusta gav eko i den svenska krogvärlden för ett tiotal år sedan men som tvingades i konkurs.
- Jag tror inte det är svårt att driva en finkrog i Uppsala. Att en del lagts ned tror jag beror på tillfälligheter som till exempel har med lokaler och ägare att göra, säger David Åström.
Med finkrog menar han ett koncept med avsmakningsmenyer och mycket teknisk matlagning där fokus är just enbart på maten.
- Att driva en finkrog gör man inte för pengarnas skull. Det gör man med hjärtat.
Han tror att begreppet finkrog kommer att förändras och att exklusiva krogar kommer att bjuda mer på totalupplevelser för gästerna. Det är en internationell trend.
- Folk väntar sig mer än bara smakupplevelser när man går ut. Hela miljön med inredning, belysning med mera ska locka, säger David Åström.
Jay Fu Amasian Steakhouse har ett helt annat koncept än Guldkanten och allt är ombyggt i lokalen. Maten är en blandning av amerikanskt och asiatiskt kök.
- Det här blir ett bredare koncept, men vi har för den skull absolut inte lägre ambitioner, säger David Åström,
Och det är ingen hemlighet att man förväntar sig bättre lönsamhet. Restaurangen har lägre priser och dubbelt så många sittplatser som Guldkanten.
Wermlandskällarens ägare Salim Chowdury sade i en intervju i UNT för sju år sedan att det är omöjligt att driva finkrog i Uppsala, men den finns fortfarande kvar. Han är å andra sidan osäker på om hans restaurang ska räknas in i den snäva bemärkelsen av finkrog.
- Vi är lite mitt emellan två världar, det svenska och det franska köket med modern touche. Vi serverar ganska bra portioner och har inte samma priser som finkrogarna i Stockholm, säger han.
Jan-Christer Hamberg som driver Hambergs fisk tillsammans med sin hustru Christina Näslund, tror att det är svårt att driva finkrog i Uppsala.
-Det går inte att lägga sig på samma nivå som Stockholm och Göteborg. Köpkraften finns det är helt klart, men jag tror att konkurrensen från Stockholm är för stor för Uppsala. Vårt koncept är kombinationen restaurang och fiskaffär.
Wermlandskällaren, Hambergs fisk och insomnade Guldkanten är de Uppsalarestauranger som finns med i White Guide 2008 över de 14 bästa restaurangerna i Uppland. Sigtuna stadshotell toppar listan. 2009 års White Guide kommer ut 9 mars.
Fotnot: White Guide är en årligen heltäckande kartläggning av det landets bästa och intressantaste restauranger.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!