Svårt få psykologhjälp för unga
I Uppsalas grundskolor går det 1 200 elever på varje skolpsykolog och 700 högstadieelever per kurator. Men varje högstadieskola har inte en kurator. På gymnasiet är situationen bättre.
På gymnasiet går ungefär 525 elever på varje kurator. Lika många elever går det per studievägledare och skolsköterska. Varje gymnasieskola har också ett elevvårdsteam som består av bland annat kurator, skolsköterska, studievägledare och specialpedagoger.
För gymnasieelever finns även den ungdomspsykiatriska mottagningen Spången som utvecklats i samarbete med landstinget.
I grundskolan får elever samsas om mindre resurser. I genomsnitt går det 1200 elever per skolpsykolog och 700 högstadieelever per kurator. Alla skolor har dock inte kuratorer.
Förutom den hjälp som finns att få på skolan kan eleverna också för stöd genom exempelvis socialtjänstens enhet för råd och stöd eller landstingets barn- och ungdomspsykiatri.
Anne Kulle är en av två kuratorer på gymnasieskolan Lundellska skolan i Uppsala som har ungefär tusen elever.
- Det är många men alla har inte behov av hjälp. Gymnasiet är ändå välförsett med kuratorer, till skillnad från grundskolan. Det är en brist som kan märkas när eleverna kommer till oss.
Majoriteten av eleverna som söker Anne Kulles hjälp gör det på grund av stress eller nedstämdhet.
- De som kommer för nedstämdhet är fler än förut och verkligen i behov av hjälp. Men när det gäller stress kommer många som tidigare inte gick till kuratorn.
Anne Kulle tror att de som känner stress över vad de ska göra efter gymnasiet förr kunde prata med föräldrar och mor- och farföräldrar.
- Men i dag finns inte alltid vuxenvärlden till hands. Föräldrar förverkligar sig själva och skolvärlden är så hektisk att det är svårt att hinna med att prata.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!