– Det är som man inte vill att det ska bli något. De som satsar pengar på den här forskningen vill ha en rapport. Men när det väl hettar till och ska bli någonting verkligt så backar de undan, säger Mats Leijon, professor i elektricitetslära som forskar på energiutvinning ur strömmande vatten.
Inom projektet har man haft en försöksanläggning i Dalälven vid Söderfors, som nu håller på och utvärderas. Och enligt Mats Leijon har det gått över förväntan. Men det är ändå svårt att hitta intressenter som vill realisera tekniken i större skala.
– När Danmark och Tyskland bestämde sig för att satsa på vindkraft skickade olika instanser in miljarder i både universitet, institut och företag. Och ut kom företag som dominerar världen i dag. När vi pratar om svensk vindkraft är det inte svenskt. Det är dansk eller tysk vindkraft det är frågan om.
Han säger att det inte på långa vägar räcker med att pytsa in några miljoner här och där. Det är miljardsatsningar som behövs för att bygga och prova ut större anläggningar som kan vara kommersiellt gångbara.
– Men jag tror inte att vi är byxade för att klara det här i Sverige. De senaste 40–50 åren har vi inte lyckats ta fram någon svenskutvecklad innovation som blivit till framgångsrika exportföretag. Man kan inte förlita sig på att det här ska lösas av marknaden. Många har goda ansatser och försöker göra det bra. Men vi behöver ett annat tryck på stödverksamheten, säger Mats Leijon.
Potentialen är stor. Eftersom vatten är mycket tyngre än luft är energiinnehållet i strömmande vatten mycket högre än i vind. Redan en ström på 1 meter per sekund är intressant som energikälla. Är strömmen uppåt 5–6 meter per sekund är det förmodligen en sedelpress, enligt Mats Leijon.
För att nå dit behöver man utveckla en anläggning i större skala. Det kommer alltid att dyka upp problem som man inte har förutsett, vilket gör att man behöver modifiera och anpassa tekniken. Därför måste man också vara beredd på att kostnaderna är högre i början. Men här finns det enligt Mats Leijon ingen riktig vilja att göra något. i praktiken
På Vattenfall säger man att man väl känner till Mats Leijons forskning, men att man satsar sina investeringspengar på mer mogen teknik.
– Eftersom elpriserna har fallit och Vattenfall står inför andra finansiella utmaningar måste vi prioritera våra satsningar på det som ger intäkter i morgon i stället för det som ger intäkter i övermorgon, säger Karl Bergman, forskningschef på Vattenfall.