Svårt att ringa på tåget

Tågsträckan mellan Stockholm och Uppsala är en av Sveriges tätast trafikerade pendlarsträckor. Men det är ofta svårt att ringa i mobiltelefonen på sträckan, samtalen bryts eller kopplas aldrig fram. Men en liten förbättring kan vara på väg.

Foto:

Uppsala2009-09-17 08:01
- Man märker att det är något som diskuteras. Många försöker jobba på tåget sitter i telefonmöten. Och jobbar man mot USA blir mötena ofta sent på dagen när man ska hem. Men det går inte, man blir nedkopplad hela tiden, säger Fredrick Beste, engagerad i nätverket Uppsalapendlarna.
Han jobbar dessutom på Ericssons mobilsystem och vet att det rent tekniskt kan vara svårt att lösa mobiltäckning för passagerare på tågen.
- När ett tåg kommer dundrande i 170 km/timme med flera hundra passagerare som har sina mobiltelefoner påslagna är det ett worst case-scenario för en basstation.
Men han säger också att det har blivit gradvis sämre de senaste tio åren.
- Jag tror helt enkelt att nätet inte byggts ut i den takt som antalet mobilkunder har ökat, säger Fredrick Beste.

Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia, säger att det inte är ekonomiskt motiverat att bygga ut mobilnätet på sträckan.
- Det finns helt andra krav i dag på att mobilnätet alltid ska ha full täckning överallt. Vi får nu mest klagomål på täckningen från dem som bor i storstadsområden. Men vi kan inte bygga ut på alla ställen i Sverige där det inte går att ringa, säger Hans G Larsson.

Det som pekas ut som lösning för mobiltäckningen på tågen är i stället att man sätter in förstärkare för mobilsignalen inne i tågvagnarna, så kallade repeatrar. Den här tekniken finns i dag i alla X2000-tåg. Dessutom håller den på att byggas ut i dubbeldäckartågen och i Reginatågen. I slutet av november ska det vara klart. På intercitytågen, som är de vanligaste på Uppsala-Stockholmspendeln, är dock inga förbättringar att vänta.
- De nyare tågen är tätare vilket gör det svårare för mobilsignalen att tränga igenom. Men på intercitytågen visar våra mätningar att det fungerar bra, säger Dag Rosander, presschef på SJ.

Det är ett uttalande som säkert kommer att förvåna många resenärer.
- Vi delar inte den bilden. Vi är i kontakt med många resenärer dagligen och vår uppfattning är att det fungerar bra på intercitytågen, säger Dag Rosander.
En liten förbättring kan det dock bli i framtiden för dem som använder 3G-nätet.
- Vi är medvetna finns vita fläckar längs den sträckan. Det har att göra med att vi har haft svårt att få bygglov för nya master, säger Annika Kristersson på Tele2.

Den utbyggnaden kommer även Telias kunder till del, eftersom de båda bolagen samarbetar om 3G-licensen i Sverige. Men någon bättre gsm-täckning kan man inte hoppas på.
- Gsm-nätet är i princip färdigutbyggt. Och några ytterligare investeringar i det är inte aktuellt, säger Hans G Larsson på Telia.
Fakta/Bakgrund

Varje dag pendlar 10 000 resenärer mellan Stockholm och Uppsala. Det innebär att det görs 20 000 resor med SJ på sträckan.
När mobilnätet började byggas ut fanns ett krav från Post- och telestyrelsen att alla samhällen med över 10 000 invånare samt alla europavägar skulle ha mobiltäckning. De kraven har sedan följt med i senare utbyggnader, även om användningen av mobiltelefoner har förändrats radikalt sedan dess.
Det innebär att täckningen i övriga områden är helt upp till operatörerna att bestämma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om