Med flexibla arbetstider, flytande arbetsuppgifter och med ständig tillgång till mejlkorgen kan det vara svårt att sluta tänka på jobbet. Att ha tillgång till internet och därmed e-post via mobiltelefonen blir allt vanligare och att stänga av den när man är ledig är långt ifrån en självklarhet. Många varvar jordgubbsätande, pocketläsning och bad med att kolla jobbmejlen. En undersökning som Telia genomfört i år visar att var tredje svensk läser jobbrelaterade mejl under semestern.
– Faran är att man inte kopplar av. Om telefonsamtalen och mejlen gör att man går och oroar sig och stressar upp sig så kan det förstöra poängen med semestern. Man behöver längre återhämtningsperioder utöver sömmen. Det är inte farligt med stress i sig men det får inte bli för mycket under lång tid, säger Hugo Westerlund, docent på stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.
Även fackförbundet Unionen har gjort undersökningar som visar att tjänstemän i olika sektorer ofta känner att de måste vara tillgängliga för arbete även under ledigheten.
– Men enligt lag har man rätt till fyra veckors sammanhängande semester. Går man in och jobbar så vilar man inte. Tanken är att man ska koppla av så att man orkar jobba resten av året. Det gäller att ha en balans mellan jobb och fritid. När man är ledig ska man passa på att hämta kraft och vara med sina nära och kära, och inte passa arbetet, säger Ulf Solhall, regionchef på Unionen Uppland.
För många flyter dessutom jobbet ofta ihop med fritiden och det kan vara svårt att helt separera dessa områden. Det är inte alltid enkelt att avgöra vad som är vad. Men man kan fråga sig hur mycket arbetsgivarna kan kräva av de anställda när de är lediga.
– Kräver arbetsgivaren att man ska vara tillgänglig så ska man ha ersättning. Då är det beredskapstjänst. Det är arbetsgivarens ansvar att medarbetarna kan känna sig trygga och veta att någon annan sköter arbetsuppgifterna när man är borta. Om inte arbetsgivaren sagt något om det är det lätt att man kollar mejlen fast man har ledigt, säger Ulf Solhall.
Vilken typ av jobb man har kan också spela roll för hur troligt det är att man kollar mejlen i hängmattan eller svarar på jobbsamtal i roddbåten.
– På vissa arbeten kommer man inte ens i närheten av en dator, alla har ju inte sådana typer av jobb. Det är svårt att säga något generellt om det här eftersom det beror på vad man jobbar med. Men grundutgångspunkten är att är man på semester så är man på semester, säger Peter Isling, presschef på Svenskt Näringsliv.
Men för vissa kan det vara lika stressande att inte ha koll på vad som händer på jobbet. Att skärma av jobbet helt och att släppa kontrollen är inte avkopplande för alla. All kontakt med arbetet under ledigheten behöver inte vara av ondo.
– Det beror på karaktären av den kontakt man har och hur man hanterar den är olika från person till person. Att sätta gränser och vara tydlig för vad som gäller när man är ledig är bra, inte minst att vara tydlig mot sig själv. Om man måste ha lite koll på arbetet så behöver man inte ha på mobiltelefonen hela tiden, man kan stänga av den i perioder. Annars finns det risk att det sväller ut och att semestern liknar arbetet, säger Hugo Westerlund.
Svårt att koppla bort arbetet
En mobil som vibrerar och en inkorg som ständigt fylls med mejl är verklighet för många. Även på semestern. Många känner krav på sig att vara tillgängliga, vilket kan göra det svårt att koppla bort arbetet under sommaren.
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!