När myndighetsutövningen barn och unga i Sigtuna kommun, alltså den del av verksamheten som bland annat arbetar med omhändertagande av barn, annonserar efter ny personal brukar det inte vara svårt att få napp – men de som söker är ofta nyutexaminerade.
Att hitta erfarna socialsekreterare är, enligt individ- och familjeomsorgens verksamhetschef Edit Bjurdamm, mycket svårt.
– Alla måste få vara nybörjare, men det bästa vore om vi hade en bättre mix. De yngre socialsekreterarna måste ha någon mer erfaren att fråga om hjälp, säger hon.
Inte nog med att det är svårt att locka erfaren personal, den unga personal som man tar in stannar inte så länge på sina positioner som Edit Bjurdamm skulle vilja.
– Efter några år, när de precis har lärt sig jobbet, går de vidare, säger hon.
Varför personalomsättningen är så hög hos myndighetsutövningen barn och unga har Edit Bjurdamm inget enkelt svar på.
Hon påpekar att socialsekreterarna ofta drar till sig fokus från media och politiker och att det kan skapa stress, att löneutvecklingen inte är direkt lysande och att många i personalen är unga kvinnor som tar ledigt när de får barn.
Att det är ett tungt område att arbeta med kan också spela roll.
– Det är svåra saker man ska ta ställning till och man kanske behöver fatta beslut mot folks vilja.
I Sigtuna kommun satsar man på att erbjuda kompetensutveckling och ge en så bra arbetsmiljö som möjligt för sina anställda – allt för att de ska vilja stanna kvar.
Edit Bjurdamm har dessutom ytterligare en idé om hur personalen kan stimuleras.
– Vi måste hitta ett sätt så att man kan göra karriär. Idealet skulle vara att jobba några år och sedan påbörja en utbildning för att utveckla specialistkunskaper. Alla människor vill förkovra sig, säger hon.