– För närvarande kan jag ta vilket jobb som helst. Jag tror att erfarenhet är bra oavsett vad det är, säger Johan Angerdahl från Uppsala.
Johan Angerdahl är 25 år och bor i en etta i Eriksberg. I slutet av augusti kom han hem från Guadeloupe i Västindien där han arbetat som diskare på ett svenskt kontrakt genom researrangören Langley. Efter hemkomsten har han sökt ett antal jobb. Flera av dem tillhör arbeten som Arbetsförmedlingen i sin senaste prognos listat som så kallade överskottsyrken, det vill säga yrken som har många sökande på varje plats. Det är till exempel lagerarbete och jobb som restaurang- och kafébiträde. Han har till och med sökt ett jobb i Kapstaden i Sydafrika i kundtjänst på ett företag. Men hittills inget napp.
– Det är svårt. När jag tidigare sökte jobb på McDonalds i Uppsala var det flera hundra sökande, säger han.
Johan Angerdahl gick ut gymnasiet 2007 på GUC, Grafiskt Utbildningscenter, i Uppsala Utöver det har han läst ett par kurser på Uppsala universitet, praktisk engelska och retorik.
– Retorik läste jag för att jag vill utveckla mig själv. Det är bra att kunna står inför en publik och tala.
Därefter har han bland annat varit assistent och lärarvikarie på en skola och arbetat för Proff AB, en Enirotjänst som sammanför köpare och säljare. Han har även hunnit med ett par terminer vid ett college i USA.
– Jag vill hitta ett heltidsjobb så att jag kan försörja mig, säger Johan Angerdahl.
På sikt vill han ha ett yrke där det är lätt att få jobb med rätt utbildning. Han har frågat på Arbetsförmedlingen efter utbildningar till elektriker eller inom VVS-branschen.
Att söka arbete som knyter an till gymnasieutbildningen har hittills runnit ut i sanden.
– För att vara webbdesigner eller liknande måste man ha bredare kunskaper än det gymnasiet gav, säger Johan Angerdahl..
Men han har en praktikplats på gång som han kan få tack vare åren på GUC.
– Jag får eventuellt tio veckors praktik på ett tv-produktionsbolag i Stockholm. De är intresserade av mig tack vare gymnasieutbildningen.
Får jag praktik där tror jag att det blir lättare att få ett jobb sedan, säger han.
Svårt att hitta jobb
Konkurrensen om de jobb som de flesta kan ta är hård, men för yrken där det är gott om lediga jobb krävs det specialutbildning eller många års erfarenhet.
Johan Angerdahl, arbetssökande
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Uppsala län har den lägsta arbetslösheten i landet med 6,4 procent. Den är ändå högre än 2008 då den låg på under fyra procent. Arbetslösheten väntas minska något 2014.
Bristyrken enligt Arbetsförmedlingens senaste yrkesbarometer (juni 20113):
Ingenjörer, läkare, sjuksköterskor och barnmorskor, förskollärare, revisorer och redovisningsekonomer, fordonsmekaniker, byggnadsplåtslagare, buss- och lastbilsförare, mjukvaru- och systemutvecklare, telefonförsäljare.
Överskottsyrken: Försäljare inom dagligvaror och fackhandel, receptionist, administratörer och sekreterare, vårdbiträde, barnskötare, elevassistenter, bibliotekarie, lagerarbetare, vaktmästare, köks- och restaurangbiträden.
Källa: Arbetsförmedlingen.