Svårt att hitta behöriga yrkeslärare

Hur ska våra yrkeslärare bli behöriga? Det undrar skolledningen på Grafiskt utbildningscentrum, GUC, i Uppsala. GUC har flera yrkeslärare som är kunniga inom sitt område, men som saknar lärarexamen.

Men många av yrkeslärarna saknar lärarexamen. För dem borde det finnas ett snabbare sätt att bli behöriga, anser Lars-Göran Nyström, vd, Mia Norberg Barkman, fotolärare och Jens Ahrgren, rektor.

Men många av yrkeslärarna saknar lärarexamen. För dem borde det finnas ett snabbare sätt att bli behöriga, anser Lars-Göran Nyström, vd, Mia Norberg Barkman, fotolärare och Jens Ahrgren, rektor.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2008-05-23 17:55
- Jag tycker det är bra att behöriga lärare ska sätta betyg. De är förberedda, har gått en lärarutbildning och gjort praktik på skolor. Någonstans innebär det en kvalitetssäkring, säger Jens Ahrgren som är en av rektorerna på gymnasieskolan GUC.
Samtidigt undrar han hur regeringen har tänkt göra fler lärare behöriga så att de kan sätta betyg. På GUC, som till hälften är en kommunal skola och till hälften en friskola, finns många yrkeslärare eftersom skolan har utbildningar i bland annat journalistik, fotografi och design. Flera av de lärarna kommer direkt från yrkeslivet där de ofta har jobbat ett tag och haft bättre betalt.

- Att begära att de ska sätta sig tre år i skolbänken är inte realistiskt. Vi pushar på för att de ska läsa in en lärarexamen parallellt med jobbet, men det kräver att man redan har 60 högskolepoäng i sitt yrkesämne, säger Jens Ahrgren.
Han undrar också vad som händer om det inte finns några behöriga lärare alls i ett visst ämne.
- Hur gör vi då? Det blir ju jättemärkligt om till exempel en mattelärare ska sätta betyg på en elev i fotografi, även om det sker i samråd med fotoläraren, säger han.

Mia Norberg Barkman är just fotolärare på GUC. Hon anser att det kommer att krävas ännu tydligare betygskriterier och en ständig betygsdiskussion för att den nya ordningen där en behörig lärare ansvarar för en obehörig lärares betygsättning, ska fungera.
- Annars är risken att den behöriga läraren bara sätter sin underskrift på betygen, säger hon.

Mia Norberg Barkman är fotograf i botten, hon saknar lärarbehörighet men har under åren på skolan fortbildat sig i flera omgångar.
- Jag vill gärna vara en bra och pedagogisk lärare, inte minst för att eleverna ska bli rättvist bedömda. Men det är också oerhört viktigt att som yrkeslärare vara kunnig inom och hänga med i sitt ämne, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om