Svårt att handla för 200 kronors-mynt
Det är ett helt giltigt betalningsmedel. Handlarna är skyldiga att ta emot det. Ändå tar det tvärstopp på två ställen.- Vi tar inte emot 200-kronorsmynt, säger Marie Walder på Ica Luthagen i Uppsala.
På Ofvandahls konditori accepteras 200-kronorsmyntet efter viss tvekan.
Foto: Pernilla Sjöholm
Jubileumsmynten fungerar precis som vanliga mynt och sedlar och handlarna är egentligen skyldiga att ta emot dem som betalningsmedel. Men när UNT helt inkognito försöker handla en glass och en tidning på Ica Luthagen i Uppsala är det tvärstopp. Det stora silvermyntet passar inte ens i springan på myntlådan.
- Vad är det här? Madeleine i kassan på Ica Luthagen spärrar upp ögonen när UNT:s reporter räcker över myntet. Jag har aldrig sett något liknande. Är det på riktigt?
Vi intygar att så är fallet. Ett helt vanligt 200-kronorsmynt, präglat av Myntverket. Det är ju Linnéår, då måste det väl gå att handla med ett Linnémynt.
- Jag måste ringa chefen.
Kön börjar växa och konversationerna tystnar. Vad är det för en idiot som försöker handla med ett 200-kronorsmynt? Ilskna blickar stinger i nacken.
Chefen Marie Walder anropas via högtalare. Hon ringer i sin tur butiksägaren och till slut får vi besked.
- Vi tar inte emot 200-kronorsmynt, säger Marie Walder.
Marie Walder tar tidningen och den nu halvsmälta glassen och går in i butiken.
I ett försäljningsstånd vid korsningen Skolgatan-Sysslomansgatan säljs bär och kantareller. Vi tar sikte på en kartong med saftiga svenska jordgubbar för 30 kronor, men när det är dags för betalning blir det omedelbart problem.
- Neej, det här går inte, säger försäljaren och vrider och vänder på Linnémyntet.
Linnés mynt förefaller vara en total flopp, vi har varken lyckats köpa glass eller jordgubbar i sommarvärmen.
Modstulna går vi in på Ofvandahls konditori och försöker köpa en kaffe. Anna Bohlin bakom konditoridisken ser storögt på myntet och går in för att visa chefen. Efter några minuter kommer hon tillbaka, lägger resolut myntet i ett eget fack i kassaapparaten och räcker över 180 kronor i växel.
- Kaffet finns på bordet där, säger hon.
Succé! På Ofvandahls vet personalen hur ett riktigt mynt ser ut.
- Jag har aldrig sett något liknande men chefen tyckte att det såg äkta ut, förklarar Anna Bohlin.
Faktum är att jubileumsmynt fungerar precis som vanliga mynt.
- Det är ingen skillnad på jubileumsmynt och vanliga sedlar. Affärer som inte tydligt skyltat att de inte accepterar sådana är tvingade att ta emot dem, säger Erik Friberg, jurist på Riksbanken.
Vissa butiker vill inte alls ta emot kontanter, och de är de inte heller skyldiga att göra om de tydligt meddelar detta.
- Vi får en del samtal från personer som har nekats att betala med äldre sedlar och mynt, till exempel tvåkronorsmynten, som fortfarande är giltiga. Men jubileumsmynt brukar inte ställa till något problem, säger Erik Friberg. Det är ovanligt att folk vill handla för dem.
Det är kanske inte så konstigt, att köpa ett 200-kronorsmynt från Myntverket kostar nämligen 300 kronor, varav 60 kronor är moms. En dyrköpt kopp kaffe på Ofvandahls med andra ord. Nu är frågan om någon annan kafébesökare får myntet i växel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!