Svårt att ha koll på matens ursprung

Saken är biff. I alla fall vad gäller just biff och om det handlar om matens ursprungsmärkning. Biff har bäst märkning i en för övrigt rätt nedslående undersökning som Min Mat genomfört.

Inga-Britt Sandhag köper alltid svenskt kött.

Inga-Britt Sandhag köper alltid svenskt kött.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2008-06-11 22:00
Genom stickprov i ett 50-tal butiker i landet har ett stort antal livsmedelsprodukter granskats. Min Mat har särskilt riktat in sig på storsäljare och matvaror som passar på grillen. De undersökta butikerna representerar alla stora dagligvarublock. Granskningen omfattar bara sådana produkter som enligt lag INTE behöver ursprungsmärkas, till exempel kryddat och marinerat kött, blandfärs, korv, samt färskt, fryst eller marinerat/kryddat kött av kyckling och lamm.

Några resultat i undersökningen: Märkning ger sällan tydliga svar om råvarans ursprung. Marinerad, utskuren biff hade bäst märkning.
Det är vanligt med en blandning av ursprungsland, tillverkningsland och/eller förpackningsland. Ibland anges ett land eller flera länder utan närmare beskrivning av innebörd (råvaru-, tillverknings- eller förpackningsland).

Dålig eller ingen ursprungsmärkning förefaller vanligare bland handelns egna märkesvaror än för leverantörsvarumärken.
Produkter med dålig eller ingen märkning har i samtliga undersökta fall annat ursprungsland än Sverige.

Att biffen är bäst kanske inte är en tillfällighet. Min Mat anger som möjlig förklaring att den obligatoriska märkningen av nötkött får positiva effekter även på nötköttsprodukter som inte omfattas av obligatoriska regler.
Men är ursprungsmärkning av betydelse för kunderna?
- Ja, jag tittar alltid och köper alltid svenskt kött. Det säger Inga-Britt Sandhag, onsdagskund i en livsmedelsbutik i centrala Uppsala.
Hon drar sig inte för att fråga om det behövs, men tycker också att hon i allmänhet får bra besked av varornas information.

Else Hammarberg, några hyllor bort i samma butik, har också för vana att granska förpackningarna.
- Särskilt när det gäller vakuumpackat kött.
- Det har hänt att jag valt bort irländskt och italienskt kött, säger hon.
Däremot väljer hon inte bara svenskt, utan uppfattar urspungsland Danmark som en lika god kvalitetssignal. Och hennes val av butik styrs i första hand av pris.

Fotnot: Min Mat drivs av flera av de ledande aktörerna inom svensk livsmedelsproduktion och -förädling, bland annat LRF, Lantmännen, Scan och Svensk Fågel. De vill genom information öka intresset för svenskproducerade råvaror.
FAKTA
Nötkött, fisk och honung samt färska grönsaker och frukt ska enligt lag alltid ursprungsmärkas. Nötkött som beretts, tillagats, eller blandats med andra ingredienser behöver inte märkas.

Livsmedelsverkets föreskrifter säger att märkning, eller avsaknad av märkning, inte får vilseleda konsumenten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!