Redan i dag finns det bestämmelser som säger att skolan ska vara ett rökfritt område. Men det innebär inte att skolungdomar låter bli att röka. Nu ställs krav på att kommunen tar krafttag mot smygrökande ungdomar på till exempel skolgården eller busshållsplatsen vid skolan.
– Eftersom det är rökfri arbetstid för skolans anställda så vore det väl logiskt om det även vore tobaksfri skoltid för eleverna som en del i det hälsofrämjande arbetet i skolan, säger kommunens preventionssamordnare Monica Söderbaum.
I dag pågår insatser på skolorna men det är inte tillräckligt. Därför vill hon att politikerna tar fram direktiv om att skolorna och kommunen i stort ska arbeta mer aktivt med frågan.
– Frågan är inte tillräckligt prioriterad i dag. Ändå är tobak en stor hälsofara och det finns en riskfaktor att man börjar med andra droger.
Men en rökfri miljö är inte ens självklar bland kommunens anställda. För några år sedan infördes ett rökförbud för personal inom vård och bildning. Förbudet har dock inte drivits igenom vid de övriga kontoren. Maria Gardfjell, oppositionsråd för Miljöpartiet, vill se både tydligare arbete på grundskolorna men också rökförbud för alla anställda inom Uppsala kommun.
– Jag tycker att ett sådant förbud åtminstone borde beröra oss som jobbar i stadshuset. Vi ska föregå med gott exempel.
Men Cecilia Forss (M), från den politiska majoriteten, håller inte med.
– Det har lite med den personliga integriteten att göra. Dessutom finns det många medarbetare kring 65 år här. Man kan fråga sig om inte de själva ska få välja att ta steget. Vi har beslutat om att sätta in mer insatser för dem som vill sluta röka.
Ska elever också ha rätt till den personliga integriteten, att få röka om de själva vill?
– Nej, de är under 18 år. Vi har ett ansvar att se till att ungdomar inte börjar röka.
Hon tycker att det borde räcka med dagens rökförbud som omfattar skolgårdar och skolor. Att elever ändå röker är ett problem som man måste jobba vidare med ute på skolorna, menar hon.
– Jag vet inte om vi juridiskt kan göra något när de lämnar skolgården för att röka. Skolorna bör naturligtvis prata med eleverna om konsekvenserna.
Tobakslagen förbjuder rökning i lokaler som är avsedda för skolverksamhet och på skolgårdar. På Vaksalaskolans skolgård i centrala Uppsala är det ingen som röker, säger rektorn Christer Jones. Men på intilliggande Vaksala torg röks det flitigt bland elever. Skolan har som rutin att ringa hem till föräldrarna när man ertappar någon med en cigarett i handen.
– Vi ser att de röker och vi tycker inte om det. De slutar inte att röka för att vi säger till. Vi påtalar riskerna med rökning, men det viktiga är att föräldrarna tar diskussionen hemma.
När UNT besöker skolområdet syns bara några fimpar på marken. En kille kommer gående över Vaksala torg med en cigarett i handen och puffar ett sista rökmoln innan han går in på skolgården.
– Man kanske inte ska röka när man är i vår ålder. Det är lite tidigt. Men jag tror inte att jag får cancer. Jag har rökt ett halvår och kommer att sluta, säger en elev som vill vara anonym.
På Almunge skola har man sett att det blivit fler elever som röker, från årskurs 7 och uppåt. Förutom att kontrollera platserna där smygrökare håller till har skolan nu bestämt sig för att sätta upp förbudsskyltar på skolområdet.
– Man måste jobba på alla fronter. Även om de inte slutar röka medan de går här hos oss så får man hoppas att polletten ramlar ner i framtiden, säger rektor Anna Styf Halling.
Fakta: Många röker på skolgården
Enligt Folkhälsoinstitutet, som gjort en enkätundersökning bland över 7 700 elever i landet, är det vanligt att elever röker på sina skolgårdar. I undersökningen uppger fyra av fem att elever röker på deras skolgård. Sju av tio rökare i enkäten uppger att de röker på sin skolgård, trots att det är olagligt. Fyra av tio ungdomar säger att skolpersonalen också röker på deras skolgård.
Svaren visar även att dagligrökande elever röker fler cigaretter per dag än tidigare.
År 2009 uppgav 32 procent av dagligrökarna att de rökte elva cigaretter eller mer per dag, jämfört med 23 procent i studien 2003.
Svårt att få ungdomar att sluta röka
Uppsalas grund- och gymnasieskolor måste arbeta mer aktivt mot rökning. Det anser kommunens samordnare för det förebyggande arbetet mot droger. Men inte ens bland kommunanställda finns ett generellt förbud mot rökning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!