Svårt att få misstänkt matförgiftning bekräftad

Miljökontoret fick under torsdagen bekräftat att två kvinnor kan ha blivit matförgiftade. De tre andra misstänkta insjuknandena har ännu inte gått att säkerställa.

Uppsala2005-04-22 00:00
Miljökontoret har även fått uppgifter om att ännu en person kan ha smittats.
Medirest anmälde på onsdagseftermiddagen till miljökontoret att de från hemtjänsten fått besked om att ytterligare fem personer som får enportionsmat kan ha blivit smittade.
— Vi har bara lyckats få två av dessa fall bekräftade. Kvinnorna bor på Lundgårdens servicehus i Bälinge och blev sjuka i tisdags. Vad de ätit vet vi inte, säger Yvonne Linné, livsmedelsinspektör.
- Två av anmälningarna har vi ännu inte fått bekräftade och den femte personen tror personalen kan ha blivit sjuk av annan anledning än maten. Personen hade ätit fisk.

Många reklamationer
Miljökontoret har inte heller fått några indikationer på problemen med fler uppsvällda matlådor.
— Det verkar som om problemet är löst nu, men det tycks ha varit reklamationer av det skälet varje vecka tidigare, säger Yvonne Linné.
På torsdagen fick livsmedelsinspektörerna in uppgifter om att en äldre man uppgett att han insjuknat efter att ha ätit en matlåda. Mannen har inte gått att nå.
Miljökontoret har också informerat Livsmedelsverket, Smittskyddsenheten, Malmö stad och Dafgårds om vad man gör.
— Vi vet ännu inte alla fakta och är fortfarande mitt i utredningen, säger Anna Axelsson, chef för kommunens livsmedelstillsyn.

Medger fel
UNT skrev i torsdagstidningen om miljökontorets kritik mot Frodegårdens temperatur i kylskåpet där den färdiglagade maten förvarades. Temperaturen uppmättes till 11-12 grader enligt stadsveterinär Claes Kihlberg.
Johan Aulin tillförordnad äldreomsorgschef säger att man hade en termometer i äldreboendets kök och att denna visade +8 grader som är den högsta temperatur som maten får förvaras vid. Han medger att ett fel begåtts men att personalen handlade i god tro och att detta är en förmildrande omständighet.
— De borde ha haft en termometer i köket med givare. Inte bara för att få exakt temperatur i kylen utan också för att kunna göra temperaturkontroll då maten levererats. Det kan de inte ha gjort och då har man inte klarat kvalitetssäkringen av maten, säger Claes Kihlberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om