När Sigtunabygden träffar trebarnsmamman första gången är det fem dagar kvar till dess familjen måste flytta. Kvinnan har börjat packa familjens ägodelar. De bor i ett rum på 40 kvadratmeter som de hyr i andra hand. Det är kvinnan och hennes tre barn, alla under tio år.
Kvinnan berättar att hon har gjort allt för att hitta en bostad. Hon säger att hon har lagt upp en annons på Blocket, svarat på andras annonser, delat ut lappar och frågat om hjälp i kyrkan. Hon berättar att hon inte vet vad hon ska säga till sina barn.
– Att vi inte har någonstans att bo. Hur berättar man det för ett barn? säger hon.
Kvinnan gråter när hon berättar sin historia. En av hennes söner är kroniskt sjuk. Ett läkarintyg från sjukhuset visar att den psykiskt påfrestande situation som familjen befinner sig kan påverka sonens hälsa negativt. Hon förklarar att Sigtunahem hänvisar henne till Sigtuna kommun. Hon har inte stått i kö tillräckligt länge. Dessutom har hon skulder och är arbetslös.
– På kommunen hänvisar de oss till ett härbärge. Det tycker att det är okej för en mamma med ett sjukt barn att bo där. Det är en ond cirkel, säger hon.
Kvinnan berättar att hon lämnade sin man och deras bostad efter att mannen misshandlat henne psykiskt under många år.
– Nu har jag ensam vårdnad. Jag vågade inte gå emot för mycket och kräva rätt till lägenheten. Jag ville bara komma bort, säger hon.
Arto Eriksson, enhetschef för försörjningsstöd på Sigtuna kommun, kan inte uttala sig om enskilda fall men berättar hur kommunen brukar göra.
– Vi uppmanar alltid personen att fortsätta söka alternativa lösningar, säger han.
Enligt honom har Sigtuna kommun inte ansvar för att tillhandahålla bostäder till medborgarna.
– Det finns ingen garanti för tak över huvudet. Om någon däremot hamnar i problem och riskerar att stå utan tak över huvudet så finns tillfällig hjälp att få, säger han.
Det finns jourlägenheter. Men personer kan också hänvisas till externa boenden som vandrarhem, härbärgen eller enklare hotellboenden som kommunen betalar om personen saknar egna medel.
Arto Eriksson säger att inga barnfamiljer ska behöva stå utan boende.
– Lösningen kan bli ett tillfälligt boende, säger han.
Kommunen lovar också att härbärge inte är aktuellt.
– Barnfamiljer placeras inte på härbärgen, det är direkt olämpligt, säger Arto Eriksson.
När Sigtunabygden pratar med mamman igen har kontraktet på andrahandsrummet har gått ut, men familjen tillfälligt stanna kvar. Kvinnan berättar att barnens skola har försökt göra en anmälan till kommunen eftersom de är oroliga för att barnen inte har någonstans att bo. Enligt henne råder kommunen nu henne att bo på ett vandrarhem utanför Sigtuna kommun som hon ska betala själv tills hennes egna pengar tar slut.
– Det skulle räcka till två dagar på vandrarhem sedan har jag inga pengar kvar. Det blir också för långt till skolan, säger hon.