Svårsökta stipendier
Uppsala universitetet tyckte att stadgarna i en stiftelse blivit så föråldrade att allt för få kunde söka stipendier från den.I en i sitt slag ovanlig dom beslutar länsrätten att universitetet inte får ändra stiftelsens stadgar.
Eftersom de flesta forskarstuderande i ämnet doktorerar har kretsen av berättigade sökande ur C Landbergs stiftelse med åren blivit liten. Universitet gjorde därför en modernare skrivning av stiftelsens stadgar.
Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet, menade att reglerna för en ändring av stiftelsestadgar inte hade följts och stoppade den nya skrivningen. Universitetet överklagade till länsrätten som slår fast att någon ändring av en stiftelses stadgar inte får göras utan godkännande från Kammarkollegiet.
Eftersom Kammarkollegiet inte gett sitt klartecken är ändringen ett brott mot stiftelselagen.
En del stiftelser som förvaltas av universitetet har mycket snäva krav för att dela ut stipendier. För att kunna få pengar från exempelvis J J Björnståhls stipendiestiftelse bör man helst vara arméofficersbarn, tillhöra Södermanlands-Nerikes nation och "beflita sig om studier av semitiska språk".
— Det händer ibland att vi inte får några sökande för att stiftelsernas stadgar blivit föråldrade, exempelvis genom att en viss utbildning upphört, berättar Kent Berg, vd vid Uppsala Akademiförvaltning som är knuten till Uppsala universitet.
— Ansöker vi hos Kammarkollegiet för att få ändra stiftelsens stadgar är det inte säkert att vi får igenom det. Kammarkollegiet är restriktivt och ska också vara det för att skydda stiftelserna.
Marknadsvärdet för de av universitetet förvaltade stiftelserna är cirka 4,7 miljarder kronor. I fjol delade de ut 123 miljoner kronor i stipendier.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!