Svårigheter rekrytera i Uppsala

Företagen i Uppsala län har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens, visar en enkät från Svenskt näringsliv. Svårast är det i branscherna bygg, el och vvs.

Uppsala2008-02-26 21:55
Svenskt näringsliv har frågat och fått svar från 7 000 företag, 200 i Uppsala län, om personalsituationen i fjol. De som haft allra svårast att hitta folk är företag som är beroende av den heta byggbranschen. Värst är det i vvs-branschen där två av tre tillfrågade företag uppger att de haft stora problem att rekrytera.
Men även maskinförare, elektriker och byggnadsarbetare har varit svåra att hitta.
- Våra företag vill ha utbildad personal. Och där har inte skolan hängt med riktigt, säger Pär Bönnestig, lokal chef för Sveriges Byggindustrier i Uppsala.

Han säger att det tar fem år att utbilda en byggnadsarbetare, treårigt gymnasieprogram samt två år som lärling. Först nu börjar söktrycket på byggprogrammet att bli stort. Men då riskerar man i stället att utbildas till arbetslöshet, eftersom högkonjunkturen är på väg att ta slut.
Ett annat problem i byggbranschen är att ungdomar utbildar sig till fel sorts byggjobb. De många tv-programmen om hemmasnickeri och torprenovering har gjort att många utbildar sig till just snickare.
- Just nu har vi till exempel 107 nyutbildade träarbetare i länet, men behovet är cirka 70 personer. Å andra sidan behöver vi 40 personer på anläggningssidan, men där finns bara 15 med utbildning, säger Pär Bönnestig.

Undersökningen visar också att rekryteringsproblem leder till hämmad tillväxt och dålig hälsa för personalen. I Uppsala län uppger 70 procent av arbetsgivarna att problemen resulterat i hårdare belastning på personalen.
- Det är hemska siffror. Vart femte företag svarar också att man fick tacka nej till en order eller att en planerad expansion fick vänta, säger Inga-Kari Fryklund, regionchef för Svenskt näringsliv.
Enkätsvaren visar också att endast hälften av företagen använt arbetsförmedlingen för att hitta folk. De allra flesta anställningar sker via kontakter.
- Traditionellt är det så att man känner till det yrkesfolk som finns i regionen. Men arbetsförmedlingen har blivit mycket bättre, samarbetar mer med företag, och visst måste vi bli bättre på att använda den, säger Pär Bönnestig.

Noterbart är också att allt färre företagare anser att förändring av las (lagen om anställningsskydd) är den viktigaste åtgärden för att öka utbudet av arbetssökande. Större satsningar på utbildning i bristyrken är det främsta önskemålet, vid förra enkäten 2004 var förhållandet det omvända.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om