Sjöberg Högrell: Det blir inga mer pengar till vården

Förra veckans krav från facket om mer pengar till vården får nu svar från det blågröna styret: Det blir inga mer pengar till vården.

Malin Sjöberg Högrell (L) är tydlig med att det inte blir några mer pengar till vården i länet.

Malin Sjöberg Högrell (L) är tydlig med att det inte blir några mer pengar till vården i länet.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala2022-04-11 05:00

Det var i förra veckan som de fackliga organisationerna inom vården skickade ett öppet brev till politikerna i regionstyret. I brevet konstaterar de att Region Uppsala under många år lagt mindre pengar på vården än många andra regioner räknat per invånare. Under tio års tid motsvarar det omkring 400 miljoner kronor mindre om året jämfört med genomsnittet i riket.

Det har lett till omotiverade besparingskrav, vilket går ut över arbetsmiljön och i förlängningen möjligheten att rekrytera och behålla personal, enligt fackklubbarnas brev.

Från det blågröna styret i regionen får de fackliga organisationerna dock inget gehör för sina krav att öka anslagen till vården.

– Om vi ska få in mer pengar till vården kräver det att vi höjer skatten. Och det är inte aktuellt, säger Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd och ordförande i sjukhusstyrelsen.

Hon säger att det inte finns några enkla samband mellan hur mycket pengar man lägger ner på vården och den kvalitet man får.

– Halland och Stockholm är de regioner som har bäst tillgänglighet i vården. Kostnaderna där ligger också under genomsnittet per invånare. Samtidigt har Västernorrland höga kostnader men brottas ändå med problem i tillgängligheten, säger Malin Sjöberg Högrell.

Hon menar också att om man tittar på de enskilda delarna går det inte att säga att Region Uppsala lägger mindre pengar på vården än andra regioner.

– För primärvården ligger vi ungefär på snittet. Den somatiska specialistvården ligger nära genomsnittet, säger Malin Sjöberg Högrell.

Hon påpekar även att det faktiskt har skjutits till pengar. Dels ökar skatteintäkterna, och därmed finansieringen av både Akademiska sjukhuset och övrig vård i samma takt som antalet invånare i regionen ökar. Dels har riks- och regionavtalett förhandlats om för den vård som Akademiska sjukhuset säljer till andra regioner i sjukvårdsregionen.

– I det gamla avtalet var ersättningen till Akademiska sjukhuset för låg för patienter från andra län, vilket i sin tur innebar att regionens invånare subventionerade specialiserad vård till andra regioner.

Problemen för Akademiska sjukhuset, med personalbrist och stängda vårdplatser kvarstår dock.

– Jag vill gärna prata med de fackliga organisationerna om hur vi ska lösa bemanningskrisen och bli en bättre arbetsgivare, säger Malin Sjöberg Högrell.

Något sådant möte är dock inte inbokat än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!