Svaren: Så påverkas ditt liv av det nya förbudet

Nästa vecka förbjuds sammankomster på över åtta personer. "Helt rätt", menar Mikael Köhler på Region Uppsala, som tror att ännu striktare regler kan komma.

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, tycker  att det nya förbudet är helt rätt att införa. "Sjukvården går på knäna, så det måste till åtgärder som vänder utvecklingen."

Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, tycker att det nya förbudet är helt rätt att införa. "Sjukvården går på knäna, så det måste till åtgärder som vänder utvecklingen."

Foto: Staffan Claesson/Emma Åhman/UNT Arkiv

Uppsala2020-11-16 16:35

På måndagseftermiddagen kom beskedet från regeringen: från och med 24 november och fyra veckor framåt blir det förbjudet med sammankomster och offentliga tillställningar på mer än åtta personer.

– Det här helt rätt att införa detta. Sjukvården går på knäna, så det måste till åtgärder som vänder utvecklingen. Nu är det upp till var och en att undvika allt som inte är ytterst nödvändig, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala.

Vad är det ytterst nödvändiga?

– Vi måste fortsätta sköta våra jobb, helst hemma när det går. Vi behöver göra de inköp som krävs för att vi ska klara oss. Vårdbesök tillhör också det nödvändiga. Allt annat bör man undvika.

Men en begränsning på åtta personer gäller inte arbetsplatser?

– Nej, begränsningen gäller arrangerade sammankomster. 

Är det ur en smittskyddsaspekt okej att träffa vänner utomhus om man är färre än åtta? 

– Inte i en folksamling där man är nära varandra. Men om man exempelvis är ute och promenerar ihop och håller ett par meters avstånd kan man absolut ses.

Kan man gå till gymmet?

– Man ska vara försiktig. 

Vad gäller i kollektivtrafiken?

– Den omfattas inte av allmänna sammankomster. Vi har heller inte sett någon smittspridning kopplad till kollektivtrafik. 

Vilka miljöer ska man akta sig mest för?

– Ett: att sitta i trånga, dåligt ventilerade rum. Två: folksamlingar. Tre: att vara nära andra där det pratas mycket eller sjungs.

Tror du att skolorna kommer att vara öppna även om läget blir värre?

– Ja. Jag skulle bli förvånad om skolorna stängs. Även gymnasieskolorna tror jag förblir öppna. Barn och unga mår inte bra av att vara hemma, i synnerhet inte de barn som bor i en utsatt social miljö. Därför är det väldigt viktigt ur ett folkhälsoperspektiv att skolor och ungdomsaktiviteter är igång.

Så även barn- och ungdomsidrott kan fortsätta?

– Som jag bedömer det. Är det några man ska göra undantag för är det barn upp till 16 år.

Det är sagt fyra veckor i första hand. Är det troligt att det förlängs?

– Ja. Att man nu väljer fyra veckor är enligt min bedömning för att kunna fatta nya beslut före julen. Jag tror att man förbereder för ännu striktare regler.

Hur ska man planera att fira jul i nuläget?

– Jag skulle definitivt redan nu planera för att fira enbart med den närmaste familjen, alltså främst de man bor ihop med. 

Rekordmånga uppges ha bokat skidsemester i svenska fjällen över nyår. Kan man åka?

– Man bör avstå om resan innebär att man träffar människor man normalt inte träffar. Men om man ska bo i en stuga med de man annars bor med, åker dit med bil och fyller bilen med den mat man behöver är det ett annat läge. Man bör dock undvika liftköer. Risken finns ju också att man blir sjuk och då kan belasta sjukvården i den regionen. Sammantaget: jag skulle avstå från att resa.

Vad gäller förbudet?

Förbudet gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det innebär tillställningar som man behöver söka tillstånd för hos polisen, exempelvis demonstrationer, samt offentliga tillställningar som riktar sig till allmänheten så som konserter, föreläsningar och teaterföreställningar.

Förbudet gäller formellt inte privata tillställningar och företagsevenemang, som exempelvis köpcentrum, gym, bibliotek och liknande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!