Svärdslukare får ofta ont i halsen

Att sluka svärd har sina risker, till exempel att det går hål på matstrupen. Om svärdslukaren distraheras, använder ovanligt formade svärd eller flera svärd samtidigt ökar skaderisken.

Hans Rosling har aldrig skadat sig.

Hans Rosling har aldrig skadat sig.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2006-12-23 00:01
Det visar den sannolikt första kartläggning som gjorts av svärdslukeriets hälsorisker. Studien bygger på enkätsvar från 46 medlemmar av Internationella Svärdslukarassociationen.
- En kul rapport, men det mesta den tar upp var känt redan när jag själv lärde mig att sluka svärd i Uppsala våren 1971, kommenterar Hans Rosling, som vid sidan av amatörsvärdslukeriet är professor i internationell hälsovård vid Karolinska Institutet.
Bara 13 av svärdslukarna i den nya studien rapporterade att de aldrig hade haft några problem i samband med slukningen. 19 hade fått ont i halsen och många hade haft ont långt ner i bröstet. Sådana problem brukade dock gå över efter några dagars vila från svärdslukandet.

Inre blödningar
Allvarligare skador förekom också. Sex hade lyckats sticka hål genom svalget eller matstrupen och 16 hade haft någon form av inre blödningar, i några fall så svåra att de krävt blodtransfusion. En påstod till och med att svärdet snuddat hjärtat.
Skadorna inträffade framför allt när svärdslukarna använde ovanligt formade svärd eller flera svärd samtidigt och när de blev distraherade. En hade till exempel skadat svalget efter att ha distraherats av en busig papegoja på sin axel.
Hans Rosling har under sin 35-åriga karriär som amatörsvärdslukare varit förskonad från skador.
- 1900-talets främste svenske svärdslukare Hjalmar Wickman lärde mig hur man gör för att sluka svärd och slippa skador, säger han.

Platt organ
Innan den dåvarande medicinstudenten Rosling träffade Wickman på Akademiska sjukhuset hade han på egen hand tränat att få ner ett kastspö omvirat av en magsond. Det gick inte så bra.
- Wickman lärde mig att matstrupen är ett platt organ, det är därför man slukar svärd och inte slangar. För att undvika skador framhöll han att man alltid ska använda svärd med helgjutet fäste och aldrig förnicklade svärd, säger Hans Rosling.
Redan på kvällen samma dag som han fått dessa råd lyckades han framgångsrikt trycka ner det platta skaftet till en soppslev i halsen.
Efter att ha fått napp på en annons i UNT under rubriken "Svärdslukare önskar köpa svärd" gick han över till att använda äkta vara, en lång bajonett från 1815. Den har han — utan att drabbas av några skador — fortsatt att använda vid sina sporadiska framträdanden under årens lopp.

Slukade på Capricen
- Bästa lokalen jag uppträtt i är utan tvekan anatomiska teatern i Gustavianum. Roligaste framrädandet var när jag fick sluka svärd på en av OD:s capricer där Jan-Olof Strandberg var gästartist, berättar Hans Rosling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!