Svårare för ungdomar att få jobb

Ungdomsarbetslösheten har ökat med över tjugo procent det senaste året. Samtidigt har långtidsarbetslösheten bland unga pressats ned. De som inte får jobb direkt efter gymnasiet hamnar i högre grad utanför arbetsmarknaden.

Uppsala2004-11-20 00:00
Vecka 46 förra året var 1671 ungdomar arbetslösa i Uppsala län. Samma vecka i år var siffran 2036, en ökning med 21 procent.
Samtidigt visar en ny undersökning från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, i Uppsala, att ungdomar som blivit arbetslösa direkt efter gymnasiet har svårare att komma in på arbetsmarknaden igen. När de väl får jobb så tjänar de också sämre, sjutton procent mindre än de som fått jobb direkt.
— Läget är allvarligt. Unga är en grupp måste in i aktiviteter snabbt annars är risken stor att de blir utslagna från arbetsmarknaden för längre tid, säger Niclas Josefsson utbildningsstrateg vid arbetsförmedlingen i Uppsala.

"Svårt utan utbildning"
Tidigare var det de unga som först fick arbete när konjunkturen vände. Så är det inte nu. Jobben är få. Maria Andersson, 21 år, från Uppsala har just slutat sitt säsongsjobb på kyrkogårdsförvaltningen och söker nytt i arbetsförmedlingens platsbank.
— Det är svårt att få ett jobb när man inte har någon utbildning. Jag hade jättetur och hittade ett jobb direkt efter skolan. Men sedan har jag varit arbetslös i omgångar, säger hon.
Jobbet på kyrkogården har hon haft i tre säsonger. De flesta lediga jobb som finns just nu är som vårdbiträde, personlig assistent eller liknande.
— Jag tycker det är kärvt, säger hon.

Åtgärdsprogram
För att motverka de mest negativa effekterna av arbetslösheten har arbetsförmedlingen sedan ett drygt år tillbaka satt in ett omfattande åtgärdsprogram riktat speciellt mot långtidsarbetslösa ungdomar. När det startade fanns 228 långtidsarbetslösa i länet. Målsättningen var att halvera antalet till i augusti i år.
— Vi har gjort en massiv satsning den har vi lyckats med. I dag har vi bara 74 långtidsarbetslösa och ett tjugotal långtidsinskrivna, säger Niclas Josefsson.
Störst är effekterna i Uppsala där antalet minskat från 154 till 35 personer.
Arbetsförmedlingen har erbjudit praktikjobb, utbildning och kompetensutveckling parallellt med de jobb som arbetsmarknaden erbjuder. På så sätt har flödet av arbetssökande ökat och tiderna kortats.
­— Syftet har varit att få ut dem i aktivitet, se till så att någon ser dem. För femton år sedan kunda man i alla fall skaffa ett sommarjobb. De som kommer ut i dag har ingen kontakt med arbetsmarknaden och vet inte hur man söker jobb. Många har dessutom inte avslutat sina studier eller hoppat av skolan, säger Niclas Josefsson.

Arbetslösa akademikerÄven inom gruppen akademiker ökar arbetslösheten och han ser ingen ljusning i dagsläget.
För Maria Andersson står hoppet till ett nyligen inkommet jobb som biträde i en tygaffär.
— Det skulle passa mig bra, men antagligen är det många andra som tänker som jag, säger hon.

Fotnot: Som långtidsarbetslös räknar den som varit utan jobb i 100 dagar. Långtidsinskriven blir den arbetslöse efter två år utan jobb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om