Det var först 2015 som mottagningen för unga män öppnades i Uppsala, först som projekt och sedan som mottagning. Projektet riktades mot åldersgruppen 20-29 år, men man märkte snabbt att behovet var större än så. I dag är alla män över 20 år välkomna. Innan dess var de över 20 år tvungna att uppsöka vård för sexuella problem via vårdcentral eller sjukhus.
Kerstin Karlqvist Falk är barnmorska med andrologisk utbildning, och en av dem som startade upp mottagningen. Dessförinnan arbetade hon på en ungdomsmottagning i Uppsala. Där blev det tydligt för henne att många män inte hade någonstans de kände att de kunde vända sig med sina problem.
– Det var 20-årsgräns på ungdomsmottagningen jag arbetade på. De som var äldre hade inte någonstans att gå, så därför tog vi emot många av dem ändå. Under ett års tid var det 350 besök som inte ens skulle finnas. Därför valde vi att starta den här verksamheten, säger hon.
De som söker sig till mottagningen vill ofta testa sig för sexuellt överförbara infektioner eller så undrar de över något om sin kropp. Många kommer dit med erektionsfrågor kopplat till sexuell funktion. Det kan även röra psykiska problem eller relationsproblem. Utöver barnmorskor med andrologisk utbildning finns även kuratorer, psykologer och läkare på plats.
Varför har en sådan mottagning inte funnits tidigare?
– Historiskt sett har sexuell hälsa, preventivmedelsansvar och familjeansvaret legat på kvinnor. När jag började som barnmorska i början av 2000-talet var det främst kvinnor som testade sig mot könssjukdomar. Då tänkte man att om inte kvinnan har en infektion har inte partnern det heller. Den här generationen av män testar sig mer.
Kerstin Karlqvist Falk menar att kvinnor under många stadier i livet behöver ta kontakt med barnmorskor. Exempelvis om man vill få tag på preventivmedel eller om man blivit gravid. Män kommer inte i kontakt med denna typ av vård på samma sätt. Många vet inte ens vart de kan vända sig med sina problem.
– Männen är ju hälften av den sexuella hälsan. Därför måste vi kunna möta män på samma sätt i vården som vi möter kvinnor. Vi behöver en jämlik vård.
Generellt är män sämre på att söka vård. De söker ofta väldigt sent, och om de inte får hjälp på första stället så söker man sig inte vidare. Kvinnor å andra sidan söker oftare efter hjälp tills de får vad de behöver.
Därför är personalen måna om att ställa frågor om allt möjligt när män väl söker sig till mottagningen. De kan fråga hur personen mår, förhållandet till alkohol och droger, om de själva utsatts eller utsatt någon annan för våld i nära relation, men även hur man förhåller sig till porr.
– Hur mår hela du? brukar jag fråga. Då får de känna efter. Ibland är det första gången de berättar för någon hur de mår.
Kvinnor har oftare vänner som de kan prata om tunga saker med. För män är det inte alltid lika självklart. Även om de som kommer till mottagningen inte vill öppna upp direkt om allt så anser Kerstin Karlqvist Falk att det är viktigt att bygga upp ett förtroende.
– En kille var här för ett år sedan och testade sig, och då hade vi pratat lite. I går kom han hit igen och testade sig. Då bokade han även tid med vår kurator. Han hade tänkt söka hjälp i många år. Så han tackade oss för att vi berättade att möjligheten fanns.
Hon hoppas att de i framtiden kan utöka verksamheten i Uppsala för att hjälpa fler män.