Svårare få vård på landsbygden

Vårdvalsreformen har ökat både tillgänglighet och valfrihet. Men det är skillnad på stad och land. De nya vårdgivarna etablerar sig helst i länets större tätorter.

Foto: Erik Kulo/arkiv

Uppsala2012-12-28 12:51

Det visar en extern granskning som gjorts av vårdvalet i Uppsala län.

Generellt har vårdvalsreformen inneburit att det är lättare än tidigare att få kontakt med sin vårdcentral och komma till en läkare. I de större tätorterna som Knivsta, Enköping, Uppsala och Bålsta har också invånarnas valfrihet ökat genom att nya vårdcentraler har etablerat sig där.

På landsbygden och i de mindre tätorterna är det sämre. I kommunerna i Norduppland och i Heby har valfriheten inte ökat eftersom ingen velat öppna någon ny vårdcentral.
– Det är ett problem som vi kommer att titta på. Troligen är underlaget för litet. Ett sätt att få fler att etablera sig kan vara att ändra reglerna för vad en vårdcentral måste ha för verksamhet, en sorts vårdcentral light. Men när det gäller tillgängligheten så har också den ökat på landsbygdens vårdcentraler. Det har blivit mycket bättre med vårdvalet, säger landstingsrådet Ludvig Larsson (FP).

Även i Uppsala är vissa områden mer attraktiva för nyetableringar än andra. Enligt granskningen har de bostadsområden där invånarna har mest resurser också flest vårdcentraler. I ett område som Stenhagen finns både stor befolkning, skola, köpcentrum och två apotek. Men ingen vårdcentral. Gottsunda och Sävja har bara en.
– Vi känner till det här och jag kan tänka mig att titta på hur vi skulle kunna få fler att etablera sig. Ett sätt kan vara att höja besöksersättningen som tar större hensyn till den socioekonomiska strukturen, säger Ludvig Larsson.

Hittills har alliansen försökt lösa frågan genom en extra ersättning för tolkar, för äldre och för barn.
– Det är ju de besöken som brukar ta tid på vårdcentralen. Men systemet är nytt och oprövat och då måste man kunna rätta till det som inte fungerar så bra i efterhand.
Som UNT berättade på torsdagen har det ökade antalet besök vid vårdcentralerna inneburit ökade kostnader för landstinget. Granskningen visar att fler besök görs per listad patient vid de privata vårdcentralerna är vid de offentliga.

Men vad anser då patienterna? Enligt granskningen har den upplevda kvaliteten ökat marginellt mellan 2009 och 2011. De som bor i ekonomiskt svagare områden anser att kvalieten minskat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om