Svårare att kryssa sig fram vid nästa val

Den kraftiga befolkningstillväxten gör att Uppsala kommun måste skapa nya valdistrikt i de mest expansiva områdena. Det kan också bli svårare att kryssa sig in i fullmäktige vid höstens val.

Det blir svårare att kryssa sig in i fullmäktige i Uppsala i höstens val.

Det blir svårare att kryssa sig in i fullmäktige i Uppsala i höstens val.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2018-02-19 08:00

En översyn av både valkretsar och valdistrikt har gjorts inför valet i höst. Anledningen är dels att en ny vallag har stiftats, men också Uppsalas kraftiga tillväxt. Totalt var 162 955 personer röstberättigade i Uppsala kommun vid valet 2014. Vid en mätning mars förra året hade ytterligare 4700 röstberättigade tillkommit. Det kräver justeringar av kommunens valdistrikt som nu blir 161 till antalet. Det är främst Uppsalas expansiva områden som berörs. I Kungsängen bildas fyra nya valdistrikt. Rosendal får ett eget distrikt genom en avknoppning av en del av distrikten Kåbo och Malma Backe - Valsätra. Lindbacken bryts ut ur Vaksala-Jälla och bildar ett eget distrikt.

Sex distrikt som har för få röstberättigade, omkring 600, slås samman med närliggande distrikt.

– De finns bland annat i innerstaden, Svartbäcken och i Flogsta. Ett valdistrikt bör omfatta cirka 1000 personer för att vara enkelt att administrerar och för att de röstande inte ska behöva köa i vallokalen, säger Tomas Anderson som utrett frågan vid Uppsala kommun.

Förändringarna innebär att det inte är säkert att den röstlokal man vanligtvis röstat vid finns kvar.

– Det är något att se upp med på valdagen, säger Tomas Andersson.

Sedan förra valet har riksdagen antagit en ny vallag där kravet på minst två valkretsar i kommuner med över 24 000 röstberättigade tas bort. Uppsala som tidigare hade tre valkretsar, centrala staden, samt östra och västra valkretsen, slår nu samman dem till en valkrets.

– När vi hade tre valkretsar så blev valresultatet inte riktigt proportionellt, säger Tomas Anderson.

Om den nya lagen hade tillämpats på valresultatet 2014 så skulle det ha påverkat tre av fullmäktiges 81 mandat. Miljöpartiet hade förlorat ett mandat i Moderaterna. Vänsterpartiet hade förlorat ett mandat till Kristdemokraterna och Centern hade förlorat ett mandat till Fi.

– Det innebär att de rödgröna bara hade fått 40 av 81 mandat. I dag har de 42, säger Tomas Anderson.

En annan effekt av valreformen är att det kommer att bli svårare att få en plats i fullmäktige genom personval, kryssning. Från och med i höst krävs minst fem procent av ett partis väljare i en valkrets för att få ett mandat.

– När vi hade tre valkretsar kunde man kampanja i den valkrets där man hade många anhängare och få en plats i fullmäktige. Nu måste man kampanja i en enda stor valkrets. Det kräver ett större antal röster än tidigare, säger Tomas Anderson.

När det gäller möjligheten att förtidsrösta så ser kommunens valnämnd över möjligheten att öppna fler röstmottagningslokaler. I förra valet förtidsröstade 40 procent, mot 37, respektive 28 i valen innan.

Grunderna för fria och rättvisa val

Allmän rösträtt - kraven för att få rösta är sådana som folk i allmänhet kan uppfylla - ålder, medborgarskap och bostadsort.

Lika rösträtt - alla väljare har en röst per person.

Fria val - ingen annan får bestämma vad väljaren ska rösta på.

Hemliga val - väljaren är inte tvungen att visa eller tala om hur hen röstat.

Direkta val - väljarna utser direkt de som sitter i exempelvis riksdagen eller kommunfullmäktige.

Proportionalitet - valsystemet ska så rättvist som möjligt spegla folkets politiska vilja. Därför fördelas mandaten, platserna, i riksdag eller kommunfullmäktige i förhållande till antalet röster som partierna fått i valet. Om partiet får exempelvis 20 procent av rösterna, ska det också få cirka20 procent av mandaten.

Spärrar - bara de partier som uppnått en viss storlek får vara med i fördelningen av mandat. I kommunfullmäktige är spärren 2 procent.

Källa: Valmyndigheten

Val 2018

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!