– Vi har ett allt allvarligare resistensläge. Det är viktigt att de antibiotika vi har används på ett sätt som gör att vi så länge som möjligt bevarar deras effekt, säger läkaren Carin Anagrius, som varit en av experterna när Läkemedelsverket i Uppsala i samarbete med Folkhälsomyndigheten tagit fram de nya rekommendationerna.
Bland annat fortsätter utvecklingen av resistens mot de antibiotika som används vid behandling av gonorré att öka. Det kommer också rapporter om resistensproblem med det antibiotikum som brukar användas för att behandla den betydligt mindre kända, men mycket vanliga könssjukdomen Mycoplasma genitalium. Mycoplasma genitalum tros vara nästan lika vanlig som klamydia.
Både vid gonorré och mycoplasma genitalium är resistens mot antibiotikumet azitromycin ett problem. Sedan 1990-talet är en endostablett med ett gram azitromycin en vanlig behandling av både klamydia, gonorré och Mycoplasma genitalium.
I den doseringen av azitromycin finns påtagligt risk för att Mycoplasma genitalum-bakterier utvecklar resistens mot läkemedlet – vilket uppemot 15 procent av Mycoplasma genitalium-bakterierna redan har gjort i Sverige. På Grönland, där denna behandling varit än vanligare, är i dag alla Mycoplasma genitalium-bakterier resistenta mot azitromycin.
– På grund av risken för för resistensutveckling bör endosbehandling med ett gram azitromycin överhuvud taget inte användas vid bakteriella könssjukdomar, säger Carin Anagrius.
Rekommendationen tar också upp riskerna med självtester och självmedicinering med antibiotika som köps på nätet, utan kontakt med sjukvården. Självtester för till exempel klamydia och hiv som säljs illegalt över Internet utan CE-märkning är otillförlitlig och antibiotika som köps in på samma sätt kan vara helt olämpliga att använda eller innehålla något helt annat än det som anges.
Gonorré och syfilis är könssjukdomar som för något decennium sedan såg ut att vara på väg att utrotas, men som sedan några år tillbaka ökat stadigt, om än från en låg nivå. Och trots omfattande smittspårning och behandling även av smittade, symtomlösa parrtners har klamydia bitit sig fast på en nivå med mellan 35 000 och 40 000 fall per år.
– Ännu viktigare än smittspårning och behandling för att få ner förekomsten av könssjukdomar är att använda kondom som skydd mot smitta, säger Carin Anagrius.