Svåra frågor för eferträdaren

Än vet inte de 117 kardinalerna som ska välja näste påve vem de kommer att utse. Men de vet rätt väl vilka problem han får att ta itu med.

Uppsala2005-04-03 16:54
Under sina drygt 26 år på påvestolen stärkte Johannes Paulus II både den ortodoxa doktrinen och Vatikanens inflytande över världens 1,1 miljarder katoliker — till de religiöst konservativas förtjusning. Reformvännerna var inte lika glada.
Han fyllde också nästan hela kardinalskollegiet med likasinnade, vilket torde betyda att även näste påve blir konservativ.
Men tiderna förändras och människorna med dem. Nya påvar kan överraska även dem som utsett dem.
Oavsett vilket läger den nye påven tillhör finns det en rad frågor som han måste ta itu med.

Nord-sydsprickan
Katolska kyrkans tyngdpunkt har förskjutits från Europa till tredje världen. I dag finns 62 procent av katolikerna i Afrika, Asien och Latinamerika. Kyrkorna i söder betonar social rättvisa mer än de i norr men är i gengäld mer ortodoxa i frågor som celibatet, liturgin och kvinnornas roll i kyrkan. Det kan betyda att förhoppningarna i norr om en mer liberal inriktning stäcks.

Allt färre präster
De närmaste 10—20 åren kommer det allt bli alltmer ont om präster. Genomsnittsåldern är i dag över 60 år. Världen över växer antalet församlingar vars präst inte bor i socknen. I USA ökade exempelvis antalet sådana församlingar mellan 1975 och 2003 från 702 till 3 040.
Liberalt sinnade katoliker säger att det är de traditionella reglerna som får folk att sky prästyrket. De tycker att en präst ska kunna gifta sig och förordar också kvinnliga präster. De konservativa anser att det beror på de "moderna reformerna" och förordar en mer ortodox katolicism.

Celibatet
Prästbristen och skandalerna med prästers sexuella utnyttjande av barn både i USA och Europa anförs också som argument mot celibat. Men kyrkan ser celibatet som en gåva från Gud. Det gör att prästerna helt och hållet kan gå in för att tjäna Honom. Personliga brister, inte celibatet, får präster att synda.
Även om celibatet inte lär försvinna inom överskådlig tid tycker reformvännerna att man skulle kunna prästviga "viri probati" (män av bevisat hög karaktär); de skulle kunna vara medelålders eller äldre, med vuxna barn.

Sexualmoralen
Den påvliga encyklikan Humanae Vitae 1968, som förbjöd preventivmedel, skapade en djup klyfta mellan kyrkan och många troende. Johannes Paulus II förordade avhållsamhet före äktenskapet och "naturlig" familjeplanering men omvände inte så många.
Dessutom kommer näste påve att konfronteras med västvärldens växande acceptans av homosexuella — som Vatikanen anser "störda" och olämpliga som präster.

Islam
Relationerna mellan katoliker och muslimer blir en mycket viktig fråga för näste påve, både med tanke på kraftmätningarna mellan rivaliserande muslimska och kristna grupper i Afrika och för religionsfrihetens skull — för kristna i muslimskt dominerade länder och inte minst för muslimska invandrare i Europa och Nordamerika som kräver respekt för sin tro.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om