Efter veckans kraftiga tågförseningar, orsakade av ett stort elfel i måndags och ett signalfel i onsdags, är debatten om underhåll av spåren mellan Uppsala och Stockholm mer aktuell än någonsin.
Frågan är om Uppsalapendeln får del av de extra pengar till ökat järnvägsunderhåll som regeringen nyligen aviserade i sin budget. Regeringen meddelade då att anslagen ökar med 30 procent under åren 2014 till 2025. Det motsvarar 1,7 miljarder kronor mer årligen.
Trafikverket har i det som kallas kapacitetsutredningen tidigare pekat ut sträckan Uppsala–Stockholm som prioriterad när det gäller just järnvägsunderhåll. Men vad det innebär konkret kommer vi inte att få veta förrän i vår när regeringen ska besluta om en nationell plan.
Däremot kan en fingervisning komma i den infrastrukturproposition som skulle ha presenterats i veckan, men som nu är framskjuten till senare i höst.
– Det är ingen hemlighet att vår proposition bygger mycket på kapacitetsutredningen som Trafikverket gjorde och där pekas den här sträckan ut som prioriterad. Men om man vill veta mer exakt när något ska ske och kostnaden för det så är det den nationella planen som gäller, säger Caroline Karlsson som är pressekreterare hos infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.
Det är Trafikverket som gör planen och det arbetet börjar så fort infrastrukturpropositionen är klar. Trafikverket för då en dialog med berörda kommuner och presenterar sedan konkreta förslag på vad som ska göras för regeringen att besluta om. Denna plan väntas någon gång under våren eller sommaren 2013.
Magnus Åkerman, som arbetar med infrastruktur på Uppsala handelskammare, tycker att mycket pekar på att Uppsalapendeln får del av de extra pengarna till underhåll.
– Jag tolkar det som att polletten har trillat ned hos regeringen. Det här är rikets mest trafikerade fjärrtågssträcka och den kan man inte sköta på det här sättet. Det är rätt många väljare som åker på den här pendeln.
Och kommunstyrelsens ordförande Fredrik Ahlstedt (M) är inne på samma linje:
– Om inte tågen blir mer tillförlitliga urholkas trovärdigheten för systemet. Då kommer biltrafiken att öka i stället och det kan bli svårt att få fler företag och boende att komma till Uppsala.