Mälartåg, kollektivtrafikbolagens koncept i Mälardalen där Region Uppsala är en av delägarna, startar sin tågtrafik mellan Uppsala och Stockholm från den 12 december.
Detta innebär att avgångs- och ankomsttider har ändrats för övriga tåg. Vana pendlare får titta ordentligt i den nya tidtabellen för att inte missa sitt tåg.
SJ-tågen kommer i princip att gå en gång i halvtimmen. Vartannat SJ-tåg stannar i Knivsta och Märsta och vartannat kör direkt till Stockholm
De flesta Mälartågen, som körs en gång i timmen, stannar i Knivsta och Arlanda på vägen mot Stockholm och fortsätter sedan till Eskilstuna och i vissa fall Örebro. Några extratåg i rusningstrafik går via Märsta.
Förhandlingarna om movingobiljetterna är inte riktigt klara än, men ambitionen är att movingobiljetterna kommer att gälla på både SJ- och Mälartågen på samma sätt som i dag.
För dem som åker mer sällan är det enkelbiljett som gäller. Här blir det lite knepigare. Mälardalstrafik, som kör Mälartågen, kommer att sälja en egen biljett. Priset från Uppsala till Stockholm kommer att vara 100 kronor för en enkelbiljett, strax under SJ:s biljett som kostar 105 kronor. SJ kommer att sälja även Mälartågsbiljetter, men det räknas då som en så kallad resplus-biljett och SJ lägger på en bokningsavgift som gör den något dyrare. I månadsskiftet november–december räknar Mälardalstrafik med att ha en egen mobilapp där det går att köpa Mälartågsbiljetten för det lägre priset.
Till det kommer UL-SL-biljetten, som kostar 117 kronor som enkelbiljett. Den gäller på UL-SL-pendeln till Stockholm plus kollektivtrafiken i hela SL-nätet och bussar i Uppsala kommun under två och en halv timme.
På Mälartågen kan man också åka på vanliga UL-biljetter till Arlanda, Knivsta och Märsta.
Hur ska resenärerna kunna hålla reda på vilken biljett man ska ha till de olika tågen?
– Vi ser det som en utmaning. Vi ska göra vad vi kan för att underlätta för våra kunder. Vi kommer också att behöva stöd av Mälardalstrafik att de tydliggör och informerar om sin trafik. Många som pendlar regelbundet vet vilka biljetter som gäller, men det jag är orolig för är besökare och turister, säger Helena Klange, informationschef på UL.
Hur gör man när någon av misstag har köpt fel biljett?
– Hur vi ska göra med biljettviseringar och kontrollanter på tågen är något som vi diskuterar just nu, säger Helena Klange.