Svanpar ockuperar stig: "Cyklist blev nypt i benet"

Svanparet vid Sunnerstaviken har nyligen fått ungar och kan upplevas som aggressiva – förbipasserande får ta omvägar.

Kommunens skyltar har suttit upp sen i maj och klagomålen har minskat sen dess.

Kommunens skyltar har suttit upp sen i maj och klagomålen har minskat sen dess.

Foto: Isak Fritzon

Uppsala2021-07-16 05:00

Svanparet som ofta befinner sig på stigen intill Sunnerstaviken har nyligen fått ungar. Det kan vara en förklaring till att svanarna är extra beskyddande, förklarar Pär-Rickard Rönnberg, enhetschef för renhållningen på Uppsala kommun. 

– Vi har satt upp skyltar för att varna för att svanarna finns där i sin naturliga miljö. De häckar och får ungar – då skyddar de sina ungar enligt sitt naturliga beteende när vi kommer för nära deras integritetszon, säger han.

Pär-Rickard Rönnberg berättar att kommunen har fått in en del klagomål tidigare i år. 

– Vad jag har förstått så upplevde folk som gick i området att svanarna kände sig påtrampade. Sen var det någon som hade kastat sten och slängt pinnar på dem – svanarna kanske blev sura på oss människor. 

undefined
Kommunens skyltar har suttit upp sen i maj och klagomålen har minskat sen dess.

Efter att skyltarna kom upp har det lugnat sig och Pär-Rickard Rönnberg säger att kommunen inte har fått in fler felanmälningar. 

– Det kan vara så att folk känner till svanarna nu och istället för att stanna så går man bara förbi, säger Pär-Rickard Rönnberg. 

Torbjörn Röste är viltvårdare och har anlitats av Uppsala kommun för att sätta upp skyltarna. Han berättar att svanar kan upplevas som aggressiva. 

– När de har ungar kan de bli kaxiga. Om svanarna går upp och lägger sig vid gångvägen så kommer de nära. En cyklist blev nypt i benet, men det blev ingen skada. En svans farliga egenskaper är när de slår med vingarna – då kan man få sig en riktig smäll, säger han.

undefined
Svanarna håller ett konstant vakande öga på omgivningarna för att skydda sina ungar.

Torbjörn Röste säger att det går att passera svanarna utan att behöva vara rädd för att bli attackerad. 

– Man bör undvika direkt ögonkontakt och hålla sig på sin sida av vägen. Att visa djuren respekt är det viktigaste.

undefined
Per-Rickard Rönnberg säger skämtsamt att det kan vara svårt att kommunicera med svanarna och föreslå en ny viloplats.

Pär-Rickard Rönnberg säger att det i nuläget inte är aktuellt med några åtgärder, men han ser två möjliga lösningar om svanarna skulle bli ett större problem. 

– Det är möjligt att vi fångar in och flyttar på hela familjen. Det kan vara en lösning både för deras skull och för de som passerar. Svanarna kanske skulle ha en egen flytande ö i viken, men jag vet inte hur man skulle få dem att använda den platsen istället.

undefined
Förbipasserande Emma Tooke upplever inte att svanarna är ett problem för henne: "Det är bra att det har satts upp skyltar men det är kanske inte alla som känner till omvägen och då kan det nog bli jobbigt med två fullvuxna svanar mitt på stigen."

Emma Tooke brukar gå promenader i området men just idag får hon gå en omväg för att slippa konfrontation med svanarna.

– Jag brukar gå runt, både av respekt för svanarna men också för att de kan vara ganska farliga. Speciellt när de har ungar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!