Många är det som ger sig ut i skogarna för att leta efter naturens smakförhöjande små skatter. Även om det växer på för fullt i Uppsalas skogar är det inte alltid lätt att hitta godbitarna. Jan Andersson är en ständig medlem i Uppsalas svampförening med ett förflutet i styrelsen, han ser svampplockning som något han kommer att göra tills han inte kan röra sig mer.
– Nu när vår- och försommarsvampen är förbi är det soppar, som strävsoppen, som börjar dyka upp. Dessutom frodas flera kantarellarter, både den vanliga och arter som Blekkantarellen, som gillar ek- och lindmarker, berättar Jan Andersson.
Vanliga kantareller finns i många olika miljöer, men kan se olika ut i barr- och lövskog, förklarar Jan Andersson. Om han fick bestämma så skulle han gärna vilja se lite mer regn som sedan övergår i solsken, då kommer det att växa på bra i skogen menar han.
Vilken svamp är lätt att hitta i Uppsala-trakten?
– Sopparna är en vanlig svamp som har fördelen att ingen egentligen är giftig här i trakten. Det finns en som kan göra dig lite dålig i magen som heter Djävulssopp, men i övrigt behöver man aldrig riskera livet.
– Något du kan ha koll på är kremlorna. Alla kremlor som smakar milt är extremt goda, medan de som har en skarpare smak är att undvika.
Att hitta svamp är inte alltid lätt. Ger du dig ut för att leta kantareller ger Jan Andersson rådet att hålla dig till granskog, just för att du slipper störande vegetation som kommer med lövskog. Något som däremot inte går att undvika är sniglar.
– Vi har stora problem med mördarsniglar. När vi odlar mer sällsynta svampar tar sniglarna dem innan de ens har hunnit börja växa till sig. Men de saboterar inte bara trädgårdar och våra odlingar, utan också svamp generellt sett. De äter allt de kommer över.
Har du några bra tips för svampplockare?
– Det bästa du kan göra är att följa med någon som kan skogen och svampen. Böcker i all ära, men de räcker inte. Du behöver se hur det ser ut i verkligheten, menar Jan Andersson.
– Vi i svampföreningen kommer igång på Stadsskogens dag som är sista söndagen i augusti. Då har vi en stor utställning och guidar små utflykter. Alla är välkomna också sen på våra exkursioner, unga som gamla.
Vilken är din favoritsvamp?
– En av mina favoriter är vårmusseronen, den är mycket lämplig att torka, likt sommarens soppar. Men jag gillar också kungschampinjon, mandel- och grönkremla samt mandelrika.